Red Flames? Het is vooral bondscoach die de show steelt in "onverdiende nederlaag"

De Red Flames speelden zondagavond hun eerste match ooit op het EK, maar ondanks een sterke tweede helft tegen Denemarken werd toch met het kleinste verschil verloren. Eén persoon stal echter de show, al stond die dan langs de lijn: bondscoach Ives Serneels blonk uit door zijn wel érg energieke coaching. In die mate zelfs dat het officiële Twitterkanaal van speelstad Doetinchem al filmpjes van de “bloedfanatieke” coach begon te delen.

Deklat houdt dappere Red Flames van eerste punt ooit op EK: lees hier het verslag!

Een desastreus wedstrijdbegin zorgde ervoor dat de Red Flames tegen Denemarken al vanaf de zesde minuut tegen een 1-0 achterstand moesten aankijken, niet de eerste keer dat de Flames hun start misten in een interland.

"We tonen regelmatig te veel respect", vertelde bondscoach Ives Serneels na de wedstrijd in De Vijverberg. "We starten vaak te voorzichtig. Hoe dat precies komt, daarop moet ook ik het antwoord schuldig blijven. We moeten leren vanaf de eerste minuut onze kwaliteiten te benutten, al waren we vandaag ook wel onder de indruk van de omstandigheden. Sommige speelsters waren te onzuiver in die beginfase, terwijl de Denen toch wat volwassener acteerden."

Na een tiental minuten herstelden de Flames het evenwicht en drukten ze Denemarken vaak op de eigen helft terug, met na de pauze heel wat kansen tot gevolg. "Over negentig minuten verdienen we deze nederlaag niet. Een puntje zat er zeker in en ik ben heel teleurgesteld nu. De 1-1 hing in de lucht, maar we hadden het geluk niet aan onze zijde. Ik ben fier op hetgeen mijn speelsters hebben laten zien, ze hebben allemaal het maximum gegeven."

Met een nederlaag tegen de andere outsider in de groep en de zege van Nederland tegen Noorwegen staat voor de wedstrijd van donderdag tegen de Noren al het mes op de keel, met het oog op de kwalificatie voor de kwartfinales. "Nu willen we eerst de wedstrijd analyseren en daarna met vertrouwen en ambitie toewerken na die wedstrijd van donderdag. Ik wil geen extra druk op mijn groep leggen", besloot de bondscoach.

"Snelle tegentreffer was een klap”

Davina Philtjens werd door de kijkers van Sporza verkozen tot beste speelster van de wedstrijd. “Dat is leuk om te horen, ook al ben ik vooral kritisch voor mezelf en zie ik op de eerste plaats altijd dingen die nog beter kunnen”, vertelde de linksback van Ajax na de wedstrijd in de Vijverberg in Doetinchem.

De 28-jarige Philtjens zag ook dat de Flames het in de beginfase erg lastig hadden en al snel een tegentreffer moesten incasseren. “Met die vroege 1-0 kregen we zeker een klap. Het is jammer dat het eerst zover moet komen. Ik denk dat we te veel respect hebben voor de tegenstander, al hebben we ons wel snel en goed herpakt. In de tweede helft hebben we mooie dingen laten zien, maar het tikkeltje geluk ontbrak vandaag.”

Een ander werkpunt dat de Red Flames al langer meesleuren is een gebrek aan efficiëntie voorin. Na de pauze werden er inderdaad kansen gecreëerd, maar de afwerking was er niet. “Dat lag vandaag ook wel aan de omstandigheden, we hadden echt geen geluk: de bal ging een keer tegen de lat en hun keeper zat er enkele keren goed bij”, aldus de Belgische doelvrouw Justien Odeurs, die bij het tegendoelpunt niet helemaal vrijuit leek te gaan. “In de eerste tien minuten lagen we onder en lieten we hen te veel voetballen. Er kwam een voorzet en ik tik hem tegen de lat, maar die afvallende bal werd niet weggewerkt en Troelsgaard kon van dichtbij binnenkoppen.”

Nu moet de blik meteen op Noorwegen, de vice-Europese kampioen en donderdag tegenstander van de Flames op de tweede speeldag. Dan moet er wel een resultaat neergezet worden. “Ze zullen ons niet wegtikken”, verzekerde Odeurs. “Voor mij is dat een wedstrijd zoals een andere. Bovendien hebben we twee jaar geleden al eens tegen hen gespeeld en toen wonnen we.”

 

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES