Wetenschappers ontwikkelen mechanisch hart met 3D-printer dat klopt zoals een menselijke exemplaar

Wetenschappers ontwikkelen mechanisch hart met 3D-printer dat bijna klopt zoals een menselijke exemplaar Video: Zurich Heart/ETH Zürich

Wetenschappers van een technische universiteit in het Zwitsers Zürich ontwikkelden een kunsthart gemaakt uit zachte silicone dat bijna klopt zoals een menselijke hart. Het artificieel hart werd gemaakt met een 3D-printer en moet dienen als een externe bloedpomp voor hartpatiënten die wachten op een donorhart. Het hart is echter nog niet klaar om als menselijk hart te dienen en scheurt voorlopig na slechts 3000 hartslagen.

Het doel van het onderzoek van de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETH Zürich) was om een kunsthart te creëren dat de bewegingen van een menselijk hart perfect nadoet. Volgens wetenschappers van de Zwitserse universiteit is het belangrijk dat de natuur model staat voor de externe bloedpomp omdat de huidige pompen mechanische nadelen hebben die slecht zijn voor de gezondheid van de hartpatiënt.

Het zachte hart werd gemaakt met een 3D-printer en bestaat uit silicone met een “complexe binnenkant”. Het kunsthart heeft een linker- en rechterhartkamer, maar de hartspier wordt vervangen door een extra kamer, die het hart doet kloppen door middel van samengeperste lucht.

Stap in de goede richting

Het hart kan voorlopig slechts een 3000-tal hartslagen, gemiddeld minder dan een uur, overleven, dus is het nog niet de bedoeling dat het wordt gebruikt voor een harttransplantatie. Volgens experten is het geavanceerde apparaat echter een stap in de goede richting voor de verdere ontwikkeling van een nieuwe generatie kunstharten.

Goed nieuws voor de ruim 26 miljoen hartpatiënten in de wereld die in het ziekenhuis worden behandeld terwijl ze wachten op een donorhart.

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S