China belooft de VS te stoppen als het Noord-Korea eerst aanvalt

China belooft de VS te stoppen als het Noord-Korea eerst aanvalt

China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, heeft zich uitgesproken over het oplaaiende conflict tussen de Verenigde Staten en het regime in Pyongyang. Mocht Noord-Korea als eerste voor een aanval tegen de VS kiezen, dan zal China neutraal blijven. Wanneer Washington echter de aanval opent, dan zal China de Amerikanen tegenhouden.

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea liepen gisteren opnieuw op. De regering van Kim Jong-un dreigde dat zijn land vanaf halverwege deze maandeen aanval op het Amerikaanse eiland Guam, in de Stille Oceaan, zou kunnen uitvoeren. “Enkele brute kracht werkt bij de Amerikaanse president Trump”, klonk het. Trump zette daarop zijn uitlatingen over “vuur en furie” kracht bij door te benadrukken dat Noord-Korea “maar beter heel, heel erg nerveus” zou moeten zijn voor een Amerikaanse aanval.

LEES OOK. Twee experts over de vraag die iedereen zich stelt: moeten we bang zijn voor een oorlog met Noord-Korea?

China, de belangrijkste bondgenoot en handelspartner van Noord-Korea, heeft vrijdag zowel Trump als Kim opgeroepen kalm te blijven en geen overhaaste beslissingen te nemen. In de invloedrijke staatskrant Global Times liet de regering van president Xi Jinping daarnaast weten welk standpunt het land inneemt in het oplaaiende conflict. “Als Noord-Korea als eerste raketten afvuurt die de Verenigde Staten bedreigen en de Amerikanen terugslaan, dan zal China neutraal blijven” valt er te lezen.

Lees ook: Als het tot een oorlog tussen de VS en Noord-Korea komt, dan zal die wellicht zo verlopen

“VS tegenhouden”

Mochten de rollen zijn omgedraaid, dan belooft China echter wél in te grijpen. “Wanneer de Verenigde Staten en Zuid-Korea aanvallen uitvoeren en het Noord-Koreaanse regime proberen omver te werpen en de politieke situatie op het Koreaans schiereiland veranderen, zal China dat tegenhouden.” China zal “forse weerstand bieden tegen iedere partij die de status quo wil veranderen in gebieden waar China’s belangen liggen”, concludeert het bericht.

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees