Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Parket vordert celstraf voor vier vrienden

Putte -

Bjorn D. uit Putte, Dario H. en Jonas D.B. uit Bonheiden en David G.E. uit Wommelgem moesten zich voor drugsfeiten in ‘een vereniging’ verantwoorden. De vier hadden elkaar leren kennen via Facebook. Ze kwamen ook wel eens samen om te gebruiken. Op het proces, waar D.B. zich liet vertegenwoordigen door zijn advocaat, werd duidelijk dat het groepje mekaar opzocht en afspraken maakte om samen drugs te kopen en zo de prijs te drukken.

De drugs werden aan anderen doorverkocht, ook aan minderjarigen

Peter Peereboom

“Maar dat verhaal ging ook wat verder en daar til ik zwaar aan”, zei openbare aanklager Peter Peereboom. “De drugs waren niet alleen voor eigen gebruik. Om er ook een centje aan te verdienen werden drugs aan anderen doorverkocht. Onder de afnemers waren ook minderjarigen, generatiegenoten van de beklaagden.”

Dat zijn de speurders te weten gekomen toen de gsm’s van de vier betichten werden uitgelezen. “Het ging van cannabis en xtc tot MDMA, een veelgebruikte synthetische drugs. De zaak ging aan het rollen toen D.B. in april 2016 bij een controle in het bezit werd gevonden van drugs. De huiszoeking bij D.B. leverde nog wat meer drugs op en dra kwamen alle gedagvaarden in beeld.”

De magistraat vorderde voor alle vier een jaar cel met probatievoorwaarden en 6.000 euro boete waarvan 600 euro effectief. De verdediging riep voor alle beklaagden verzachtende omstandigheden in en vroeg een opschorting. Ze hebben hun lesje geleerd. De meesten zijn twintig en gaan verder studeren en daarvoor hebben ze een blanco strafblad nodig, zo klonk het.

Vonnis op 9 oktober.

Het beste van Enkel voor abonnees