Moord Schellebelle: “Voorbedachtheid is in weinig dossiers zo duidelijk”

Moord Schellebelle: “Voorbedachtheid is in weinig dossiers zo duidelijk”

De politie heeft een perimeter afgezet op de plaats van de moord. Foto: BELGA

Wichelen -

In de zaak rond de moord in 2011 in het Oost-Vlaamse Schellebelle vragen de burgerlijke partijen dat de zes verdachten schuldig verklaard worden voor hun aandeel in de dood van Eddy V. “De voorbedachtheid is in weinig dossiers zo duidelijk”, pleitte advocaat Jo Muylle voor de correctionele rechtbank van Dendermonde. Hoofdverdachte Prosper V., de vader van het slachtoffer, is niet aanwezig wegens gezondheidsredenen.

Prosper V. wordt ervan verdacht samen met zijn dochter Berlinda V. en kennissen het plan beraamd te hebben zijn zoon te vermoorden. Eddy V. werd op 11 juli 2011 doodgeschoten op de oprit van de woning van zijn vader in de Hekkergemstraat in Schellebelle. De 76-jarige Prosper V. is niet aanwezig wegens gezondheidsredenen, maar hij wordt vertegenwoordigd door zijn advocaten. Advocaat Kristiaan Vandenbussche had eerder gevraagd om de strafvordering onontvankelijk te verklaren, omdat zijn cliënt afgetakeld zou zijn door dementie. De correctionele rechtbank van Dendermonde ging daar toen niet op in.

Voorbedachtheid duidelijk

Voor de rechtbank zijn de pleidooien woensdagmorgen gestart. De nabestaanden van het slachtoffer willen dat alle beklaagden schuldig verklaard worden. “We weten niet wat er precies gebeurd is en hoe zo’n gruwelijke feiten konden gebeuren, maar het staat vast dat de feiten in hoofde van elk van de beklaagden bewezen zijn. Het plan dat op voorhand opgesteld is, werd uitgevoerd. De voorbedachtheid is in weinig dossiers zo duidelijk”, stelde Jo Muyle, die met Jef Vermassen optreedt voor de vrouw en dochter van het slachtoffer.

Fantasie

De rechtbank stelde de zaak woensdagvoormiddag daarna even uit omdat Vermassen nog niet aanwezig was voor zijn pleidooi. Vermassen pleitte later dat het slachtoffer “geen heilige” was, maar dat hij onterecht zwartgemaakt werd. “De verhalen dat hij een dronkaard zou zijn die niet werkte en die zijn vader zou geslagen hebben, het is fantasie”, zei de advocaat.

Beroepsleugenaar

“Het is Prosper die een relatie begonnen is met zijn eigen dochter en volgens getuigen een beroepsleugenaar was. ‘Een leugenaar zoals er geen tweede rondloopt’, en volgens de gerechtspsychiaters vooral iemand met narcistische persoonlijkheidstrekken”, stelde Vermassen. “Het echte motief voor het moordcomplot is dat Berlinda niet wou dat Eddy het bedrijf van zijn vader zou overnemen. Een huurmoord is de meest laffe moord. Hier heeft een vader betaald om zijn eigen zoon laten vermoorden, en een zus heeft betaald om haar broer te laten vermoorden.”

Het openbaar ministerie komt woensdagnamiddag aan het woord.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees