Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

“Verbazend hoe snel je een connectie maakt”

Onbekenden kijken elkaar één minuut lang in de ogen

“Verbazend hoe snel je een connectie maakt”

Mensen werden uitgedaagd voor het Eye Contact Experiment. Foto: Kioni Papadopoulos

Antwerpen -

Wie zaterdag langs het Museum voor Schone Kunsten wandelde, werd misschien uitgenodigd om even te gaan zitten en een onbekende recht in de ogen te kijken. Uitdagend wellicht, maar voor vele passanten was het ‘Eye Contact Experiment’ een ingrijpende ervaring.

“We vragen mensen om minstens één minuut over elkaar te gaan zitten en elkaar in de ogen te kijken”, vertellen initiatiefnemers Wim Demaere en Patricia Queritet. “Langer mag ook, maar dat kan confronterend zijn.”

Het doel van dit experiment? Een echte connectie ervaren met andere mensen en je met elkaar verbonden voelen, als één hechte familie. Op 23 september keken zo’n 30.000 deelnemers in meer dan 73 landen elkaar diep in de ogen. “Twee jaar geleden was er al een experiment met oogcontact in Antwerpen en het is de bedoeling dit nu elk jaar te doen. Het is net een druk weekend, maar de stad werkte graag mee. En het is wel leuk dat er op dit moment ook een stille meditatie op de Handschoenmarkt aan de gang is (Silence for Peace, van vrijdag 17 uur tot zaterdag om 17 uur, nvdr.). Eigenlijk zijn beide acties wel verbonden met elkaar. Een honderdtal mensen schreef zich vooraf in en het is de bedoeling dat zij ook toevallige voorbijgangers aanspreken om mee deel te nemen. Antwerpen kan acties zoals deze wel gebruiken. En zelfs wie enkel passeert, neemt hier hopelijk iets van mee.”

Na een korte begroeting gaan mensen zitten en kijken ze elkaar in de ogen. Vaak met een grote glimlach, soms terwijl ze elkaars handen vasthouden. Bij Jeroen Faes (23) valt op dat hij nadien nog een hele babbel doet met zijn ‘oogpartner’. “Verbazingwekkend hoe snel je connectie maakt. Je voelt wel dat dit veel teweeg zou brengen als je dit vaker zou doen. Mensen zouden socialer en opener zijn. Ik heb net iemand fantastisch leren kennen door haar gewoon in de ogen te kijken.”

Meteen een klik

Pascale Van Breedam (54) maakt zich wat verder los uit de blik van Gemma Panhuysen (75). “Ik heb dit al gedaan tijdens een workshop op Sfinks. Oogcontact heeft zoveel impact. Als je op straat loopt en mensen aankijkt, voel je bij sommigen meteen een klik. Dit is een fijn moment om te delen.”Dat beaamt ook Gemma, die in een meditatiecentrum actief is. “Mediteren is fantastisch maar naar binnen gericht. Communicatie, ook enkel met je ogen en je handen, is evenzeer heel belangrijk.”

Het beste van Enkel voor abonnees