Toegang kerkhof is ook tijdens Allerheiligen bouwwerf: "Niet mooi maar de mensen zullen beter af zijn”

Toegang kerkhof is ook tijdens Allerheiligen bouwwerf: "Niet mooi maar de mensen zullen beter af zijn”

Schepen Marc Vanlerberghe vraagt begrip voor de werken op de stedelijke begraafplaats in de Reperstraat in Izegem. Foto: fmr

Izegem -

Mensen die het kerkhof in de Reperstraat bezoeken, kijken vreemd op naar de werken die er aan de gang zijn. “Het gaat om werken die het comfort van de kerkhofbezoeker en -medewerkers moeten verhogen”, zegt schepen Marc Vanlerberghe (SP.A).

Pal achter de toegangspoort tot het kerkhof in de Reperstraat zijn momenteel aanzienlijke bouwwerken aan de gangBovendien wordt er een sleuf gegraven. “Het gaat om uitbreidingswerken aan het afscheidsgebouw”, zegt schepen Marc Vanlerberghe. De werken moeten het de kerkhofbezoeker comfortabeler maken. “In het stuk dat we bijbouwen komt er sanitair voor de bezoekers. Ook de medewerkers van het kerkhof krijgen daar hun vaste stek.”

Uitkijk op begraafplaats

Opvallend is dat er vanuit het gebouw een grote uitkijk op de begraafplaats is. “Dat is de bedoeling”, aldus de schepen. “Op die manier zijn de medewerkers meer zichtbaar en aanspreekbaar. Soms krijgen we het verwijt van de mensen dat ze daar ‘nooit iemand zien’, terwijl er eigenlijk altijd iemand aanwezig is. Nu zal dit veel duidelijker zijn. Er zal ook meer sociale controle zijn doordat de kantoorruimte op de begraafplaats gericht zal zijn. In het verleden is het al eens voorgevallen dat iets gestolen werd. Hopelijk komt hier paal en perk aan. Bovendien voorzien we al bekabeling voor de toekomstige camerabewaking.”

In het deel voor de medewerkers worden ook eigen sanitair, douches en kleedkamers voorzien. De grote sleuf die gegraven wordt, is voor de gasleiding waarmee het gebouw wordt verwarmd.

Tegen 1 december

Als alles volgens plan verloopt, zijn de werken tegen 1 december afgerond. Een aantal kerkhofbezoekers vraagt zich echter af waarom dit uitgerekend in de periode van Allerheiligen en Allerzielen moet gebeuren. Volgens schepen Vanlerberghe gaat het om werken die al langer gepland zijn en is het een onderdeel van een update die de begraafplaats krijgt. Zo werd onder meer eerder al het columbarium uitgebreid. “Echte hinder zullen de werken niet opleveren, maar ze hebben wel een visuele impact. Maar het is in de mensen hun eigen voordeel”, besluit de schepen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees