Food

Ontbijtlekkernijen te duur door schaarse eieren? Niet met deze recepten

Ontbijtlekkernijen te duur door schaarse eieren? Niet met deze recepten

Foto: Shutterstock

Nu de prijs van de koffiekoeken de hoogte is ingegaan door de duurdere prijzen voor eieren en boter, is het misschien leuk om eens aan alternatieven te denken. Je hebt namelijk niet altijd zuivelproducten nodig om 's morgens lekkernijen op tafel te zetten die een welgekomen afwisseling zijn voor de traditionele koeken.

Eerst ging de prijs van de boter flink de lucht in waardoor de koffiekoeken duurder werden en vervolgens was er ook nog de fipronilcrisis waardoor de vraag naar eieren groter werd dan het aanbod. Ook dat dreef de prijs van onze croissants en boterkoeken verder de hoogte in. Wie heerlijk wil ontbijten, heeft echter niet altijd melk en boter nodig. Er bestaan heel wat veganistische alternatieven. 

Bananenbrood (recept via De Groene Meisjes)

Ingrediënten:

1 kop speltmeel
1 kop havermeel (dit maak je door havervlokken in de keukenmachine fijn te malen)
1 tl kaneel
1 tl bakpoeder
1/2 tl zout
1 kop dadels zonder pit
1/2 cup plantaardige melk (rijstmelk, sojamelk, havermelk, amandelmelk)
2 tl vanille extract
3 grote rijpe bananen
Extra: hazelnoten, rozijnen, cranberries, stukjes pure chocolade

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 180 graden. Vet het cakeblik in. (dit kan je bijvoorbeeld met kokosolie doen, of anders met plantaardige boter). Mix alle droge ingrediënten in een kom. Doe de dadels, melk en vanille extract in de keukenmachine en laat draaien tot het een glad mengsel geworden is. Plet ondertussen de bananen. Mix nu alles door elkaar in een grote kom (dus het droge mengsel, de bananen en het dadelmengsel).

Bak de cake in 60 minuten in de oven af. Laat het cakeblik nog 5 minuten in de oven staan en laat hem daarna 10 minuutjes afkoelen buiten de oven.

Kleine donuts (recept via Vegan Yum Yum)

Ingrediënten:

1 cup bloem
1/4 à 1/2 kop suiker
1 1/2 tl bakpoeder
snuifje nootmuskaat
snuifje of 1/2 tl kaneel (naar smaak)
1/2 kop sojamelk of andere plantaardige melk
1/2 tl appel cider azijn
1/2 tl vanille extract
Eivervanger voor 1 ei (zoals no egg of gemalen lijnzaad)
3 el plantaardige boter 

Bereidingswijze: 

Doe de sojamelk en appel cider azijn in een kom of kleine kookpot. Voeg ondertussen in een andere kom de droge ingrediënten samen. Doe de rest van de natte ingrediënten bij het sojamelk-azijn mengsel en verwarm even in de microgolfoven of op een laag vuur. Je moet dit gewoon even opwarmen tot de boter gesmolten is. Voeg de natte en droge ingrediënten samen en meng goed.

Indien je een elektrische donutmaker hebt, voeg je 1 eetlepel deeg in elke vorm. Het duurt ongeveer 5 minuten voor het klaar is. In de oven kunnen ze in een donut vorm op 175°C voor 12 minuten. Als je geen donutvorm hebt, kan je het deeg ook zelf in donutvorm proberen te maken. Werk ze af met wat poedersuiker of chocolade of ga creatief aan de slag. 

Ontbijtmuffin (recept via Julie's Lifestyle)

Ingrediënten:

1 el chiazaad + 3 eetlepels water
150 gr havervlokken
150 gr amandelmeel
4 el rijstbloem
2 tl kaneel
2 tl bakpoeder
1 kleine tl zout
2 mespuntjes vanillepoeder
2 el gesmolten kokosolie
210 ml amandelmelk
3 el ahornsiroop
1 el appelciderazijn
2 grote appels, in kleine blokjes
50 gr gehakte pecannoten

Bereidingswijze:

Meng het chiazaad met het water en zet dit apart. Dit vormt een soort gel en zorgt straks voor stevigheid in de muffins en vervangt eieren. Doe de havervlokken in een keukenmachine met een S-mes (zoals een Magimix) en maal ze tot een fijn poeder. Voeg het amandelmeel, de rijstbloem, kaneel, bakpoeder, zout en vanillepoeder toe en mix het geheel nog een keer door. Voeg de kokosolie, ahornsiroop, appelciderazijn, amandelmelk en het chiazaadmengsel toe en mix tot je een dik deeg hebt. De appelciderazijn zal het bakpoeder extra activeren waardoor de muffins wat luchtiger worden. Dit kan eventueel vervangen worden door limoen- of citroensap.

Voeg als laatste de stukjes appel en de pecannoten toe, mix het geheel nog een keer om het goed te mengen. Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een muffinvorm en bekleed met muffinbakjes of stukjes bakpapier. Verdeel het deeg over de 12 vormpjes. Bestrooi eventueel met nog wat fijngehakte pecannoten. Bak de muffins in ongeveer 50 minuten gaar en goudbruin. Check of ze gaar zijn door een houten prikker in het midden te steken. Als deze er schoon uitkomt zijn de muffins gaar. Laat minimaal 10 minuten afkoelen.

 

Corrigeer