Charlie is amper 5 weken oud en heeft een half hart. Zijn mama doet emotionele oproep om hem te redden

Charlie is amper 5 weken oud en heeft een half hart. Zijn mama doet emotionele oproep om hem te redden

Foto: ISOPIX

Charlie Douthwaite is amper vijf weken oud, maar het gaat niet goed met de baby. De jongen heeft maar een half hart en hangt aan allerlei buisjes te wachten op een transplantatie. Maar dat is helemaal niet simpel. Zijn mama doet dan ook een emotionele oproep op haar Facebook: “Gun mensen het meest waardevolle cadeau. Doneer je organen!”

Het kleinste baby’tje ooit. Zo wordt Charlie uit het Britse Fenham genoemd. Hij woog amper 2,8 kilogram toen hij geboren werd in de Royal Victoria Infirmary in Newcastle op 2 oktober. “Toen ik 20 weken zwanger was, hadden ze mij al verteld dat alleen de rechterkant van zijn hartje aan het ontwikkelen was. Dat er gaten inzaten. We dachten erover na om abortus te plegen. Maar ik wilde voor hem vechten. Het is mijn kind”, vertelt Tracie Wright aan Chronicle Live.

Charlies was nog maar amper drie dagen oud, toen hij zijn eerste zware openhartoperatie moest ondergaan. De artsen plaatsten een stent in zijn aorta om ervoor te zorgen dat zijn bloed goed kon doorlopen. De dokters waren hoopvol en besloten het baby’tje van de machines te halen en hem zelfstandig te laten ademen. Dat liep echter helemaal mis. De jongen kreeg een hartaanval en moest gereanimeerd worden. Gelukkig hadden zijn hersenen genoeg zuurstof, waardoor er geen blijvende schade is. Maar Charlie hangt nu wel opnieuw aan allerlei draadjes vast in zijn couveuse.

Hart voor een hart

Charlie is amper 5 weken oud en heeft een half hart. Zijn mama doet emotionele oproep om hem te redden
Foto: ISOPIX

Er is maar één ding dat de jongen nu nog kan redden: een nieuw hart. Maar dat is heel moeilijk, want de donor moet ongeveer dezelfde leeftijd hebben als Charlie om geschikt te zijn. “Hij heeft een andere baby nodig om hem te redden. Dat breekt echt mijn hart, want dat wil zeggen dat een andere familie hun kind dan verliest”, aldus Tracie.

Ze wachten nu bang af op nieuws van het donorcentrum. Maar Tracie zit niet stil. In een emotionele oproep op Facebook spoort ze mensen aan om zich te registreren als orgaandonor. “Als je jouw kindje verloren bent, dan is dat verschrikkelijk. Denk na over hoe waardevol zo’n gift is, als je een orgaan kan doneren. Denk na over de steun en het geluk die dat een ander gezin in nood kan bieden. Die ene handtekening kan een onbeschrijfelijk gevolg hebben. Ik wil dit bericht zo ver mogelijk verspreiden, vooral in Europa. Ik hoop dat dit mijn zoontje kan redden. Mijn prachtig, dapper, lief zoontje. Hij verdient een kans om te leven.”

Daar blijft het niet bij. Voor iedereen die al orgaandonor is, heeft ze nog een extra oproep: “Geef alsjeblief zo veel mogelijk bloed. Zonder bloeddonaties zou hij er nu niet meer zijn, want hij heeft enorm veel bloed verloren tijdens zijn operaties. Red mensen! Wie weet red je mijn prachtige zoontje ook.” Al meer dan 50.000 mensen hebben haar post gedeeld.

“Ik blijf vechten”

Na zijn openhartoperatie naaide het medisch personeel de borst van Charlie niet volledig toe, klaar om zijn nieuwe hart te ontvangen. De artsen houden hem voorlopig onder zware verdoving, zodat hij zeker geen pijn moet lijden. Een ongelooflijk moeilijke situatie voor zijn familie. Ook zijn broertjes Jamie (7) en Ryan (10) komen geregeld naar hun nieuwe broertje kijken. “We nemen elke dag zoals hij komt”, zegt Tracy nog. “Ik blijf vechten voor zijn leven. Van dag tot dag.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees