‘Vree wijze’ postkaarten: Gent promoot dialect met digitale kaartjes

‘Vree wijze’ postkaarten: Gent promoot dialect met digitale kaartjes

Tijdens de #weekvanhetgents staat het dialect in de kijker. Foto: BELGAONTHESPOT

Gent -

Gent gaat tijdens de ‘Week van het Gents’ digitale postkaartjes inschakelen. Bedoeling is om jonge Gentenaren warm te maken voor het dialect, omdat de streektaal stilaan verdwijnt. “We willen elk jaar het gents dialect in de schijnwerpers stellen, zeker bij jonge mensen”, zegt Gents schepen van Cultuur, Annelies Storms. “Want zij zijn de eerste Gentenaren die het niet hebben meegekregen van de vorige generatie.”

Gentenaren kunnen tijdens de Week van het Gents online wenskaarten assembleren en de wereld insturen. Ze worden samengesteld op basis van typisch Gentse uitspraken en variëren van liefdesverklaringen tot een uitnodiging om iets te gaan drinken. Gentenaren worden ook opgeroepen om selfies te maken en die, met wensen in het Gents, te delen met de hashtag #weekvanhetgents. Het stadsbestuur installeert een ‘videobooth’ aan de Sint-Jacobskerk en aan de Vrijdagmarkt.

Het dialect wordt ook naar de schoolbanken gebracht. Zo trekt Luk De Bruyker, bekend als poppenkastfiguur Pierke Pierlala, naar vijftien lagere scholen. In de middelbare scholen zal Eddy Levis, voorzitter van de Gentse Sosseteit, dan weer workshops ‘Overdrijven in het Gents’ gaan geven.

Tijdens de week roept de stad Gent horecazaken op om Gentse specialiteiten in de kijker te zetten onder de slogan ‘Hier eet men Gents’. Er is ook een prijs in het leven geroepen, ‘De Geiwene Foersjet’ (De Gouden Vork, nvdr.) voor de meest authentieke stoverij. Die wordt beoordeeld op basis van smaak en gebruik van lokale streekproducten en presentatie in het Gents dialect.

De Week van het Gents loopt van 3 tot en met 12 december.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees