Eerste sneeuwbuien in Vlaanderen: KMI waarschuwt voor gladde wegen

Eerste sneeuwbuien in Vlaanderen: KMI waarschuwt voor gladde wegen

Foto: epa

Op sommige plaatsen in Vlaanderen was het woensdagochtend gevaarlijk rijden omwille van (smeltende) sneeuwbuien. Al bij al bleef het een vrij incidentloze ochtendspits.

OPROEP. Heeft u sneeuwfoto’s? Stuur ze naar oproep@nieuwsblad.be.

In het hele land, behalve aan de kust, gold in de vroege uren code geel. Dat betekent dat het KMI gladheid op de grond verwacht, ofwel vanwege enkele centimeters verse sneeuwval, ofwel vanwege lokale aanvriezende regen of aanvriezende motregen. Deze situatie kan verplaatsingen van voetgangers, fietsers en het wegverkeer bemoeilijken, vertragen en gevaarlijk maken. “Hou daarom voldoende afstand en matig uw snelheid in het verkeer”, aldus het KMI.

Vandaag blijft het wisselvallig, met afwisselend wolken en opklaringen. Woensdagochtend zijn er reeds buien in het westen en het centrum van het land en soms zijn ze winters van karakter waardoor de wegen plaatselijk glad kunnen zijn. In de loop van de dag stijgt ook in de rest van het land de buienkans, die in de Ardennen smeltende sneeuw of sneeuw veroorzaken..

Het blijft relatief fris, met maxima rond het vriespunt in de Hoge Venen, rond 4 graden in het centrum en tot 7 graden aan de kust. De wind waait eerst nog matig uit zuidwest, later zwak uit veranderlijke richting. Aan zee staat een matige wind uit noordwest tot noord.

(lees verder onder de tweet)

Vanavond en vannacht verwachten we geregeld regenbuien aan de kust, buien van smeltende sneeuw in het binnenland en sneeuwbuien in de Ardennen. De minima liggen tussen 3 à 4 graden in het westen van het land, rond 2 graden in het centrum en van -1 tot -2 graden in de Ardennen. In het zuiden van het land kan het bijgevolg gevaarlijk glad worden. Er staat een overwegend zwakke tot matige westenwind. Aan zee waait de wind matig tot soms vrij krachtig uit noordwest tot noord.

Donderdag blijft het wisselvallig met regenbuien in het westen van het land. In het centrum gaat het om buien van regen of smeltende sneeuw en in de Ardennen om sneeuw. Een donderslag en wat korrelhagel zijn niet uitgesloten. In de Hoge Venen liggen de maxima rond het vriespunt, in Laag- en Midden-België verwachten we maxima rond 4 graden. Er waait een matige westenwind en aan de kust een matige tot vrij krachtige wind uit noordwest.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Het weer in België


meer...