Dit zijn de sterktes en zwaktes van de tegenstanders van de Rode Duivels op het WK

Dit zijn de sterktes en zwaktes van de tegenstanders van de Rode Duivels op het WK

Foto: EPA-EFE

De Rode Duivels kennen hun WK-tegenstanders. In de zomer zullen ze in Rusland eerst Panama, daarna Tunesië en tot slot Engeland in de ogen kijken. Wij lichtten de tegenstanders alvast door.

• MATCH 1: Panama op 18 juni om 17u in Sochi

De eerste wedstrijd van de Rode Duivels is niets meer dan een opwarmertje voor het grote werk. Panama staat voor de allereerste keer op een wereldbeker voetbal en formuleerde vooraf “plezier maken” als voornaamste doelstelling. De Panamezen kwalificeerden zich door als derde te eindigen in de CONCACAF-groep, na Mexico en Costa Rica. De manier waarop deed echter stof opwaaien: tegen het reeds gekwalificeerde Costa Rica, de WK-revelatie van 2014, zorgde een spookdoelpunt ervoor dat het landje met vier miljoen inwoners naar het WK mocht en de Verenigde Staten moesten thuisblijven. Prompt werd een nationale feestdag uitgeroepen.

Dit zijn de sterktes en zwaktes van de tegenstanders van de Rode Duivels op het WK
De eerste WK-kwalificatie zorgde in oktober voor een ongeziene vreugde in Panama. Foto: AFP

Sterspelers zijn middenvelder Gabriel Gomez (33) van het Colombiaanse Atlético Bucaramanga en de defensieve reus Román Torres (31), die uitkomt voor het Amerikaanse Seattle Sounders. Volgens Transfermarkt.nl heeft Panama met voorsprong de zwakste selectie van alle WK-deelnemers. Oppeuzelen en verder dus.

Grootste sterkte: enthousiasme als WK-debutant en de ervaring van bondscoach Hernán Gómez, die al met Colombia en Ecuador op een WK stond

Grootste zwakte: aanzienlijk minder kwaliteit dan de andere WK-gangers

FIFA-ranking: 56

Marktwaarde: 5,25 miljoen euro

• MATCH 2: Tunesië op 23 juni om 14u in Moskou

Tunesië staat voor het eerst in twaalf jaar nog eens op een wereldbeker en kon in die eindronde nog maar één keer winnen in zijn geschiedenis. De Noord-Afrikanen slaagden er ook nog nooit in door te stoten naar de achtste finales. Tunesië gooide het roer in april van dit jaar helemaal om nadat het de kwartfinale van de Afrika Cup verloor tegen Burkina Faso. Trainer Henry Kasperczak werd op straat gezet en onder leiding van voormalig middenvelder Nabil Maaloul werd in vijf matchen nog niet verloren: er volgden zeges tegen Egypte, Congo en Guinee en tegen opnieuw Congo en Libië werd gelijkgespeeld. Genoeg voor de WK-kwalificatie.

Dit zijn de sterktes en zwaktes van de tegenstanders van de Rode Duivels op het WK
Sinds de aanstelling van Nabil Maaloul (rechts) als bondscoach heeft Tunesië nog niet verloren. Foto: AFP

Cruciaal voor de Tunesische elf zijn de oprukkende flankverdedigers. Vooral linksback Ali Maâloul van Al Ahly blinkt hierin uit. Maar de Tunesiërs durven ook gewoon de boel dichttimmeren in een gesloten 4-5-1 en op de counter speculeren tegen meer aanvallende teams. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze dit ook tegen de Rode Duivels proberen. Grootste naam is verdediger Aymen Abdennour, die in 2015 voor 30 miljoen euro van AS Monaco naar Valencia verkaste. Vooraan is het opletten voor linksbuiten Youssef Msakni, die voor het Qatarese Al-Duhail uitkomt.

Grootste sterkte: oprukkende flankverdedigers

Grootste zwakte: te weinig aanvallende klasse

FIFA-ranking: 27

Marktwaarde: 31,15 miljoen euro

• MATCH 3: Engeland op 28 juni om 20u in Kaliningrad

Het land waar onze Rode Duivels zonder twijfel het meest bekend mee zijn. Niet alleen speelt het gros van onze internationals aan de andere kant van het Kanaal, België en Engeland speelden ook al 21 keer tegen elkaar. Onze nationale voetbaltrots kon echter nog nooit op een groot toernooi winnen van de Engelsen. De laatste Belgische zege dateert van… 1936.

Engeland plaatste zich naar goede traditie met de vingers in de neus voor het WK met een duidelijke 26 op 30. Maar zo vlot als de Engelsen door de voorrondes walsen, zo moeilijk gaat het vaak voor de Three Lions op een eindronde. Op het WK 2014 was de aftocht roemloos na een één op negen tegen Italië, Uruguay en Costa Rica, twee jaar later zorgde IJsland in Frankrijk voor een kater.

Dit zijn de sterktes en zwaktes van de tegenstanders van de Rode Duivels op het WK
Foto: Photo News

In Engeland worden de teleurstellingen op grote toernooien vaak gelinkt aan het slopende seizoen in de Premier League, waar zowat al hun spelers actief zijn. Een gebrek aan creativiteit speelt hen echter evenzeer parten. Aan topschutter Harry Kane om de Engelsen naar de achtste finales te loodsen.

Grootste sterkte: met Harry Kane heeft Engeland een absolute goalgetter in de rangen

Grootste zwakte: geen creativiteit in het middenveld

FIFA-ranking: 15

Marktwaarde: 339 miljoen euro

Wat als… de Rode Duivels de groepsfase overleven? Dan wordt dit het aartsmoeilijke parcours op het WK.

Corrigeer

FIFA Wereldkampioenschap Groep G

Volgende speeldag

Speeldag 1 -

GS W V G DS P
1 België 0 0 0 0 0/0 0
1 Panama 0 0 0 0 0/0 0
1 Tunesië 0 0 0 0 0/0 0
1 Engeland 0 0 0 0 0/0 0