Lommel is beste gemeente van Limburg om te wonen

Lommel is beste gemeente van Limburg om te wonen

Foto: Lieven Van Assche

Lommel - Lommel is de op beste gemeente in de provincie Limburg om te wonen. Dat blijkt uit het grootste regioproject ooit van de redactie van Het Nieuwsblad. In de Gemeentetest moet Lommel alleen het West-Vlaamse Oostkamp en de Antwerpse gemeenten Bornem en Kalmthout laten voorgaan.

LEES OOK: “We hebben op Pukkelpop een eigen Lommelboom, iedereen in de stad kent die”

Twee jaar lang nam Het Nieuwsblad alle Vlaamse gemeenten onder de loep. Iedere gemeente werd gequoteerd op twintig heel uiteenlopende onderwerpen, enerzijds rond leefbaarheid en anderzijds rond dienstverlening. Precies voor dat laatste is het gemeentebestuur rechtstreeks verantwoordelijk. De resultaten geven ons een globaal beeld van hoe de Vlaamse gemeenten het doen op minder dan een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Na twintig testen mag het West-Vlaamse Oostkamp zich dus de beste gemeente van Vlaanderen noemen. Bornem legt beslag op de tweede plek, voor Kalmthout. Lommel is vierde en de hoogst scorende Limburgse gemeente.  

Professioneler

“Dienstverlening is iets waar grotere steden en gemeenten traditioneel goed op scoren”, zegt Mattijs Ooms, als adjunct-chef regio van Het Nieuwsblad verantwoordelijk voor de coördinatie van de Gemeentetest. “Dat was heel duidelijk na de eerste tien testen rond de dienstverlening waarvoor het gemeentebestuur rechtstreeks verantwoordelijk is. Hoe groter de gemeente, hoe meer financiële middelen en hoe professioneler de gemeente gerund kan worden.”

“Die grote gemeenten boeten omwille van hun omvang wel in als het aankomt op leefbaarheid. De Vlaming is op zoek naar een rustige, groene omgeving met veel sociaal contact waar hij zich veilig kan voelen, en daar scoren de meer landelijke gemeenten dan weer beter.” 
De uiteindelijke top drie bestaat uit gemeenten tussen de 20.000 en 25.000 inwoners. “Dat blijkt ideaal te zijn. De gemeente is groot genoeg om een degelijke bestuursorganisatie neer te zetten, en klein genoeg voor voldoende persoonlijk contact.”

Meer over de Gemeentetest van Het Nieuwsblad lees je hier

De scores van alle Vlaamse gemeenten vind je hier

DE TOP-10 van de Gemeentetest

  • Oostkamp 7,65
  • Bornem 7,64
  • Kalmthout 7,55
  • Lommel 7,54
  • Herentals 7,52
  • Waregem 7,52
  • Schilde 7,51
  • Vorselaar 7,49
  • Zonhoven 7,48
  • Koksijde 7,43
Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio