Schumanplein verandert van druk rondpunt in ontmoetingsplein

Schumanplein verandert van druk rondpunt in ontmoetingsplein

Foto: amg

Het Deense architectenbureau COBE en het Brussels BRUT zijn door Brussels minister-president Rudi Vervoort en minister voor Mobiliteit Pascal Smet aangeduid om hun ontwerp voor de omvorming van het Schumanplein tot een open en stedelijk plein uit te voeren. Zij kwamen als winnaar uit de bus van een internationale wedstrijd die eind 2015 werd uitgeschreven. Autoverkeer kan niet meer over het plein rijden zodat voetgangers ongestoord van het Jubelpark tot aan het Raads- en Commissiegebouw kunnen wandelen. Wel kan het verkeer van de Kortenberglaan nog naar de Wetstraat.

“Eindelijk krijgt dit iconisch plein wat het verdient. Vandaag nog rondpunt, morgen een open ontmoetingsplaats in een omgeving waar altijd bedrijvigheid is. Ook hier komt onze visie van een stad voor auto’s naar een stad voor mensen goed tot zijn recht. Nu moet het bureau aan de slag om samen met de buurt, bewoners en Europese instellingen het project verder vorm te geven,” zegt Pascal Smet. “Mijn regering heeft zich ertoe verbonden om de Europese wijk te veranderen zodat de aanwezigheid van de instellingen geïntegreerd wordt in de Brusselse maatschappij om zo een hefboom te creëren voor stedelijke ontwikkeling en sociale cohesie”, vult Rudi Vervoort aan. De Brusselse bouwmeester, die de jury van de internationale wedstrijd voorzat, spreekt van “een verenigend ontwerp, zoals Europa zelf”.

Grote voetgangerszone

Het winnend ontwerp is gebaseerd op concentrische cirkels die in heel het ontwerp terugkomen. Het nieuwe plein wordt een komvormige ruimte met een moderne stalen structuur waar bezoekers en bewoners kunnen verpozen. Rond het plein komt een grote voetgangerszone. Zo zal het Jubelpark verbonden worden met het plein via de Kleine Wetstraat en zal je vanuit het park tot aan het Raads- en Commissiegebouw kunnen wandelen. De stalen constructie zal aan de onderkant het plein weerspiegelen en wordt zo een unieke plek met zicht op de stad. Het Schumanplein wordt zo een ideale plaats voor de organisatie van activiteiten en evenementen.

COBE en BRUT moet hun ontwerp nu verder uitwerken in participatie met de bewoners en de Europese instellingen. In de loop van volgend jaar moeten de concrete plannen uitgewerkt worden en een vergunning ingediend zodat de heraanleg in het eerste semester van 2019 kan starten. Het budget bedraagt 7,78 miljoen euro waarbij het Gewest verantwoordelijk is voor de uitwerking van het project en Beliris de werken zal uitvoeren.

Schumanplein verandert van druk rondpunt in ontmoetingsplein
Foto: amg
Schumanplein verandert van druk rondpunt in ontmoetingsplein
Foto: amg
Schumanplein verandert van druk rondpunt in ontmoetingsplein
Foto: amg
Schumanplein verandert van druk rondpunt in ontmoetingsplein
Foto: amg
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees