Aan het tankstation van Andy is het altijd file, met dank aan de Franse regering

Aan het tankstation van Andy is het altijd file, met dank aan de Franse regering

Het is momenteel filerijden in en rond het tankstation van Andy Cardinael in Nieuwkerke. Foto: PTB

Heuvelland / Nieuwkerke -

Het is voorlopig een schitterend nieuw jaar voor Andy Cardinael, uitbater van een tankstation aan de Franse grens. Hij verdubbelt zijn omzet door een accijnsverhoging in Frankrijk.

Tankstation Le Seau bevindt zich aan de Seulestraat bij Nieuwkerke, een dorp in Heuvelland, vlak voor de Franse grens. “Door de Franse accijnsverhoging van 1 januari kunnen inwoners van Frankrijk tot tien cent per liter goedkoper tanken in mijn tankstation”, vertelt Andy Cardinael. “Dat komt neer op een vijftal euro winst per tankbeurt. Daarvoor steken veel Fransen al eens de grens over.”

Het is momenteel filerijden in en rond het tankstation van Cardinael. “De opkomst wordt alsmaar groter door de toenemende belangstelling en mond-tot-mondreclame. Fransen, die hier voor het eerst tanken, bellen zelfs ter plaatse naar hun vrienden en familie om hen te informeren over de voordelige prijzen hier. Ik verdubbel mijn omzet. Ik ben enorm tevreden. Het mag wel eens meezitten voor ons klein familiaal tankstation, want doorgaans moet ik altijd vechten om te overleven door de bikkelharde concurrentie met de grote ketens.”

Niet de eerste keer

De gouden tijden blijven wellicht niet lang duren voor het tankstation. “In België zullen de accijnzen ook wel verhogen, maar dan heel geleidelijk over een langere periode, door het cliquetsysteem. De Franse en Belgische prijzen kunnen tegen het einde van dit jaar ongeveer gelijk komen, maar ik hoop natuurlijk van niet.”

Het is niet de eerste keer dat Cardinael profiteert van zijn ligging aan de grens en de oorzaak ligt niet alleen bij verschillen in accijnzen. In 2010 en vooral in 2016 werd zijn omzet tot drie keer groter dan normaal door stakingsacties in Frankrijk, waardoor grote delen van het land zonder brandstof zaten. “Vorig jaar kon ik uitpakken met een scherpe prijs, onder de euro per liter. Ik probeer het goedkoopste tankstation te zijn in de streek. Dat ik niet afhankelijk ben van een bepaald merk is dan een erg grote troef.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees