,,Seksualiteit wel belangrijk op naaktstrand''

,,Seksualiteit wel belangrijk op naaktstrand''

Foto: veo

LEUVEN - ,,Men zegt in interviews wel eens dat een naaktstrand niets met seksualiteit te maken heeft, maar dat is geenszins het geval''. Dat stelt Liesa Dupont, die in het kader van haar recente eindverhandeling aan de Leuvense faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen gedurende twee weken het reilen en zeilen op het naaktstrand van Bredene observeerde.
,,De wijze waarop men het eigen lichaam versierd heeft met tatoes en dergelijke, meer bepaald rond de geslachtszones, straalt vaak erotiek en seksualiteit uit. Dat is vooral het geval op het homogedeelte van het naaktstrand. Andere mannen willen er ook vaak vrouwen mee imponeren. Alleenstaande vrouwen worden geregeld aangesproken door mannen die avances maken'', aldus Dupont.

De aanwezigen op een naaktstrand hebben meer dan op andere stranden het eigen lichaam versierd met tatoes, piercings, penisringen, zonnebrillen, hoeden, enzovoorts. ,,Op het gezinsgedeelte van het strand zie je het minder. Daar worden ook middelen aangewend. Alleenstaande vrouwen dragen er juwelen en zijn ook volledig of gedeeltelijk geschoren'', aldus Dupont.

Aan de hand van decoratie toont men ook wie men is. Ondanks het feit dat men naakt is, creëert dat toch vaak een vorm van sociale ongelijkheid. Heel opvallend is ook het gemeenschapsgevoel dat er heerst onder de aanwezigen en de afspraken die er sinds jaar en dag onderling gelden en vrij snel worden meegedeeld aan nieuwkomers.

Volgens Dupont is er sprake van een ,,losse vorm van gemeenschap''. ,,Vaak gaat het immers om dezelfde mensen die er komen. Deze zijn heel open naar nieuwkomers toe. Ik was al na een week opgenomen in een groep. Losse contacten kunnen echter even goed''.

Afspraken zijn er gemaakt over de plaats van het homo- en gezinsgedeelte van het naaktstrand. ,,Aan het gezinsstrand zijn redders aanwezig en vinden ook veel minder seksuele feiten plaats. Naaktlopen wordt heel belangrijk geacht. Als er een gekleed iemand toekomt, wordt dit gemeld aan de redder en stuurt de hele gemeenschap negatieve signalen naar de betrokkene. Een voyeur die personen lastig valt, wordt evenmin getolereerd. Een voyeur of pervert wordt overigens onmiddellijk herkend. Men gaat die in groep opzoeken en indien nodig aangeven aan de politie'', aldus Dupont.

Een belangrijke reden om naar een naaktstrand te gaan moet volgens Dupont gezocht worden in de zintuiglijke waarnemingen die ermee gepaard gaan. ,,De tastzin is het voornaamste orgaan van genieten. Ook kijken is heel belangrijk op een naaktstrand, daar men constant kijkt en bekeken wordt. Ook andere zintuigen worden extra geprikkeld door de zeelucht, de zeegeur, het gevoel van water en lucht. Er is vanzelfsprekend ook het gevoel van vrijheid door naakt te kunnen zwemmen en zonnen''.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees