Noël Slangen gaat vrijuit wegens verjaring

 Noël Slangen gaat vrijuit wegens verjaring

Noël Slangen. Foto: pdw

BRUSSEL - Communicatiespecialist Noël Slangen en voormalig kabinetsmedewerker Jean Vrijsen gaan vrijuit in de zaak over afspraken bij overheidsopdrachten van het kabinet van Vlaams milieuminister Theo Kelchtermans begin jaren negentig. Voor de meeste feiten riep het hof de verjaring in.
Op basis van die verjaring verklaarde het hof zich voor de meeste feiten onbevoegd en sprak beide beklaagden vrij, behalve voor één feit lastens Vrijsen. Daarvoor werd hij vrijgesproken.

Communicatiespecialist Noël Slangen werd ervan verdacht begin jaren negentig op onwettige manier en met voorkennis via Jean Vrijsen, toen kabinetsmedewerker van Vlaams milieuminister Theo Kelchtermans, twaalf overheidsopdrachten van dat kabinet, ter waarde van 1,5 miljoen euro, in de wacht te hebben gesleept. Het ging onder meer om de campagne ,,Veilige Wegen in Vlaanderen'' en een aantal milieucampagnes.

Slangen sprak met een aantal andere reclamebureaus af om voor de vorm mee te dingen aan minder goede voorwaarden, zodat hijzelf de opdrachten zeker zou binnenhalen. Slangen gaf voor de rechtbank de afspraken toe, maar hield vol dat zoiets tot 1997 volstrekt legaal was.

Slangen en Vrijsen werden in januari 2004 in eerste aanleg veroordeeld tot twintig maanden cel met uitstel en een effectieve boete van 2.478,94 euro wegens schriftvervalsing. Rechter Alain Morel had het in zijn vonnis over ,,een verwerpelijk gebrek aan normbesef en misprijzen voor het openbaar ambt, maar ook voor de gewone burger''.

Slangen sprak over ,,een politiek proces en een politieke uitspraak'' omwille van de houding van de rechter. Vrijsen was verbijsterd. Beiden gingen in beroep.

Slangen werkte jarenlang voor de CVP, maar verzorgde van 1999 tot 2004 verkiezingscampagnes van de VLD en was een tijd persadviseur van premier Verhofstadt.

Geen van beide beklaagden was aanwezig bij de uitspraak.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees