Literaire Lente start met Zogezegd in Gent

Alleen Brusselmans lijkt op Brusselmans

GENT - Het literaire festival 'Zogezegd in Gent' trapte vrijdag in de Vooruit in Gent de 'Literaire Lente' op gang. Tegelijk werd Gentse coryfee en schrijver Herman Brusselmans gevierd met een rock-'n-roll-verjaardagsfeest.

Sofie Vanherpe,

foto's Frederiek Vande Velde

Het literaire evenement van Radio 1 en boek.be was volledig uitverkocht. De Vooruit was van de wc's tot en met de zolders gevuld met naarstige boekenfanaten. Zij hadden een brede keuze: in één zaal werd Shakespeare-vertaler Willy Courteaux geëerd, in twee andere zalen interviewden Radio 1-presentatoren Nederlandse en Vlaamse schrijvers zoals A.F.Th. van der Heijden, Connie Palmen of Paul Mennes. Acteurs zoals Els Dottermans, Kevin Janssens en Jan Decleir liepen gezwind rond om voor te lezen. Adriaan Van Dis en Arthur Japin zaten met andere collega's gewillig te signeren.

Lanoye had dus geen kleine namen weten te strikken voor zijn festival, en toch was vooral Herman Brusselmans het feestvarken van de avond. Want om 23 uur startte Bravo Brusselmans!, een met humor doorspekte ode aan de schrijver, die dit jaar vijftig wordt. Een filmpje toonde de Brusselmans van de jaren '80, die zichzelf in alle ernst een mooie jonge god en natuurlijk ook de beste schrijver noemde. Brusselmans werd in al zijn facetten in de bloemen gezet: de rock-'n-roll'er die een welgemeende fuck you tegen de wereld zegt én de bijna 50-jarige man die niet zonder zijn Tanja kan.

Lookalike-verkiezing

Een Mister Brusselmans Lookalike-verkiezing mocht niet ontbreken, maar jammer genoeg had het publiek zich niet massaal verkleed als de langharige schrijver. Dus besloot Tom Lanoye om dan maar Brusselmans zelf te verkiezen, als beste lookalike van zichzelf.

,,Ach, dan geven ze me een verjaardagsfeest, terwijl ik nog niet eens over de helft van mijn 49ste ben'', glimlachte de schrijver cynisch toen we hem tegenkwamen op zolder, zittend op één van de bedden van Stichting Lezen, waar je rustig een boek kon lezen, of laten voorlezen. ,,Ik rook verdomme achthonderd miljoen sigaretten per dag, en ze laten me al die trappen oplopen.'' Het was de Brusselmans van het filmpje: lekker cynisch, maar met zijn Tanja dicht bij hem. Even leek het erop dat de rock-'n-roll van het verjaardagsfeest in het water zou vallen, maar uiteindelijk kwamen The Seatsniffers toch opdagen. Nadien gaf Luc De Vos er al helemaal een lap op met Paranoid van Black Sabbath en Highway to Hell van ACDC.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees