Amper 15 van de 40 paarden halen finish in 165ste Grand National

Outsider wint Grand National met neuslengte, topfavoriet sterft

Neptune Collonges won in Aintree in de omgeving van Liverpool de 165ste editie van de Grand National, de meest prestigieuze steeplechase ter wereld. Na 7.200 meter en dertig hindernissen finishte de 11-jarige ruin, bereden door Daryl Jacob, met de kleinste voorsprong in de geschiedenis

Er was aan de aankomst een finishfoto nodig om Neptune Collonges te scheiden van SunnyHillBoy (Richie McLernon). Op de rug van Seabass werd Katie Walsh derde. Nooit eindigde een vrouw hoger in de wedstrijd. Ballabrigs (Jason Maguire), de winnaar van vorig jaar, moest nu met de zesde plaats vrede nemen.

Neptune Collonges hoorde niet bij de favorieten. Hij stond voor de race 33 tegen 1 genoteerd. Pas in de slotmeters kwam hij naast SunnyHillBoy en won hij met minder dan een neuslengte. Voor jockey Daryl Jacob en trainer Paul Nicholls was het de eerste zege in de Grand National. Neptune Collognes is de eerste schimmel op de erelijst sinds Nicolaus Silver in 1961. Van de veertig deelnemers bereikten er vijftien heelhuids de finish.

Drama

De Grand National werd voor het eerst georganiseerd in 1838 en is elk jaar opnieuw de hoogmis van de gokverslaafde Britten en van meer dan 600 miljoen televisiekijkers. Het lange parcours, waarbij de hindernissen naarmate de wedstrijd vordert steeds zwaarder en moeilijker worden, de vele deelnemers (40) en de talrijke paarden die na valpartijen zonder hun jockey verder hollen en her en der voor de nodige hinder zorgen, maken dat de Grand National steeds heel wat slachtoffers eist.

Dit jaar was het niet anders. Geruime tijd na de finish werden verscheidene paarden nog op de renbaan behandeld. Net als vorig jaar kwamen er twee paarden om, anderen zullen nooit meer kunnen racen. Eén van de paarden die het niet overleefde, was topfavoriet Synchronised, in maart nog winnaar van de Golden Cup. Al vroeg in de race maakte hij een dramatische val bij de zesde hindernis, de beruchte Becher's Brook waar dit jaar nochtans aanpassingen werden uitgevoerd met een betere landingsvlakte. Een veearts liet het dier op het parcours inslapen. En alsof het noodlot al een seintje had gegeven: nog voor de start hadden jockey Tony McCoy en Synchronised voor herrie gezorgd. McCoy werd uit het zadel gegooid door Synchronised, die er alleen vandoor ging.

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES