Symbool voor afgebroken leven

Monument voor alle verongelukte kinderen

Monument voor alle verongelukte kinderen

Leen Vande Kerkhof bracht bezinningspoëzie.pbvm Foto: © Paul Van Moll

TESSENDERLO - Ouders van Verongelukte Kinderen Tessenderlo stelt op een 'stilteplek' in de bossen van Gerhagen een nieuw project voor.

Het initiatief ging uit van Leen Vande Kerkhof en schepen Liliane Moonen van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVOK) Tessenderlo, dat dit jaar zijn twintigste verjaardag 'viert'. Zij spraken kunstenaar Raf Timmermans aan om een monument te creëren als eerbetoon aan de verongelukte kinderen en als ankerpunt voor zinzoekende mensen. In het voorjaar van 2012 moet het monument klaar zijn - op paaszaterdag 7april om precies te zijn - met daarop een gedicht van de Looise dorpsdichter Cyriel Gladines.

'Het kunstwerk wordt een halfronde, gepolierde betonnen bank', zegt de kunstenaar.

Gerecupereerde steen

'De bank is halfrond: het leven was niet af. Op de bank komt een piëta. Het kunstwerk wordt vervaardigd uit blauwe, gerecycleerde steen. Ik werk graag met gerecupereerde steen omdat die al een verhaal heeft. Het hoofd van de piëta is klaar. Het kantelt een beetje, symbool voor mensen wiens leven ook gekanteld is. De handen zijn groter dan normaal: de vereniging OVOK kan meer troost bieden dan een mens alleen kan brengen. Het beeld wordt relatief klassiek en eenvoudig zodat ook toevallige passanten de symboliek begrijpen.'

De voorstelling van het project gebeurde op de stilteplek in het bos in Gerhagen - Gerhagen is het eerste officiële stiltegebied van Vlaanderen - en ging gepaard met een poëtisch-muzikale bezinning. Beeldhouwer en dichter Raf Timmermans en initiatiefneemster Leen Vande Kerkhof brachten gedichten over de tijd (-loosheid). Katrien Huybrechts en Trix Claeys brachten 'verstilde' muziek. Het initiatief ging uit van het Centrum Waerbeke en het Steunpunt voor Cultuurbeleid Locus, de Looise Cultuurdienst en OVOK Tessenderlo.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio