Peter Colemont over de groei van de Belgische wijnsector

'Veel dank verschuldigd aan Jean Bellefroid'

'Veel dank verschuldigd aan Jean Bellefroid'

Peter Colemont: 'De liefde voor het wijnmaken kreeg ik pas op latere leeftijd.'rs Foto: © rs

BORGLOON - De wijnproductie in Vlaanderen steeg sinds 2005 met vijftig procent en bedraagt nu 250.000 liter per jaar. Limburg neemt daarvan een kwart voor zijn rekening. 'Voor die groei zijn we veel dank verschuldigd aan Jean Bellefroid', zegt Peter Colemont.

Het Wijnkasteel van Genoelselderen brengt jaarlijks meer dan honderdduizend flessen op de markt en is de grootste producent van ons land. Eigenaar Jaap van Rennes en zijn dochter Joyce bewerken daarvoor een areaal van 24 hectaren. Peter Colemont beschikt in het arcadische Gors-Opleeuw over slechts één hectare, goed voor een drieduizendtal flessen per jaar. Toch wordt hij beschouwd als een van de beste wijnmakers van het land.

Zijn Clos d'Opleeuw werd door de befaamde Britse wijnrecensente Jancis Robinson vergeleken met een Puligny-Montrachet, een van de topwijnen uit de Bourgogne. Heston Blumenthal, de chef van de wereldbekende driesterrentent The Fat Duck in Londen, nam na zijn passage in het VTM-programma Mijn Restaurant enkele flessen mee naar huis omdat hij zo onder de indruk was. De wijn van Colemont staat op de kaart in de drie Belgische restaurants met drie sterren en in Oud Sluis.

De 52-jarige Haspengouwer oogst zijn druiven in een ommuurde wijngaard met een helling van zeven procent. De Fransen noemen dit een clos, een benaming die in België sinds 2002 beschermd is. Het is in ons land het enige domein dat die titel mag dragen. De dikke muren zijn twee eeuwen oud en creëren een microklimaat, dat de circa 4.500 wijnstokken uitzonderlijk goed laat gedijen. 'De muren zijn één grote radiator: ze slaan warmte op en stralen die weer af', verduidelijkt Peter Colemont, die de wijnmicrobe van zijn vader kreeg.

'In die tijd kenden de meeste mensen alleen Rosé d' Anjou of Fitou, maar mijn pa durfde een fles Nuits-Saint-Georges op tafel zetten', zegt hij. 'De liefde voor het wijnmaken kreeg ik pas op latere leeftijd. Ik was al bijna dertig, toen ik op een dag voorbij het huis van Jean Bellefroid in Borgloon fietste. Ik hield halt en geraakte aan de praat. Hij zag dat ik geïnteresseerd was en gaf me een paar entstokken. Zo is mijn wijnverhaal begonnen.'

Je laat in geen enkel interview na zijn belang voor de Belgische wijnbouw te benadrukken.

Peter Colemont: 'Daar heeft hij postuum ook recht op. In 1960 plantte hij zijn eerste wijnstokken. Hij maakte eerst witte wijn, daarna ook rode. Als een olievlek breidde de wijnbouw zich uit van Haspengouw naar het Hageland, het West-Vlaamse Heuvelland en de Maasvallei tussen Namen en Hoei. Dankzij de bedrijvigheid in die vier regio's werd België in 2000 na meer dan twee eeuwen weer erkend als wijnland. We staan overigens nog maar aan het begin. Ieder Belgisch gezin kan jaarlijks één glas Belgische wijn drinken, dan is de voorraad op. Er is dus zeker een groeimarge.'

Waarom zouden we Belgische wijn drinken?

'Door de strenge verplichtingen is het een gezonde wijn, die op geregelde tijdstippen een goed alternatief is voor buitenlandse wijn. Trouwens, als we ecologisch willen overleven, moeten we meer regionale producten consumeren. Sommige Limburgse gemeentebesturen serveren op recepties appelsiensap. Een schande, want we hebben hier het beste appelsap ter wereld.'

Opmerkelijk is dat Limburg pas na Vlaams-Brabant komt als productiefste wijnprovincie.

'In het Hageland begonnen enkele mensen dadelijk op grote schaal, maar dat betekent niet dat Limburg op kwalitatief vlak een achterstand heeft, integendeel. Het Limburgse terroir is uitermate geschikt om een volle, vettige wijn te maken. Bovendien is het in onze provincie warmer dan in de rest van het land. Dat zijn twee belangrijke verklaringen voor de goede reputatie van de Limburgse wijnen. Daarom vind ik het jammer dat de wijnmakers van Belgisch- en Nederlands-Limburg geen akkoord vonden om tot een Limburgse appellation te komen. Het zou de eerste grensoverschrijdende oorsprongsbenaming ter wereld geweest zijn. Daar zouden we mondiale belangstelling voor gekregen hebben. Een gemiste kans.'

Voor de prijs van vrijwel iedere Belgische wijn vind je een goedkoper buitenlands alternatief in de warenhuizen.

'Een fles wijn van pakweg drie euro is in principe onmogelijk. Voor de kurk of schroefdop, fles en etiket ben je als wijnmaker al meer kwijt. Er zijn natuurlijk wel mogelijkheden om wijn goedkoop op de markt te brengen. Een van de procedés is het opkopen van bulkhoeveelheden gevriesdroogde wijn. Dat is een soort poeder, waaraan water wordt toegevoegd. Je kunt het vergelijken met melkpoeder.'

Tegenover die supergoedkope wijnen staan de exuberante prijzen voor topwijnen uit pakweg de Bordeaux. Voor een fles Le Pin Pomerol ben je gauw 2.500 euro kwijt.

'Voor elk product uit het hoogste segment is er een publiek. Voor veel mensen is 2.500 euro minder dan 2,5 euro voor de gemiddelde burger. De prijs van topwijnen is een kwestie van vraag en aanbod. De markt maakt, maar laat me gauw zeggen dat die ook kraakt. Als tegenover een topprijs geen fantastische kwaliteit staat, is het verhaal snel afgelopen. Je kunt de vraag stellen of het ethisch verantwoord is om zoveel geld te geven voor een fles wijn als elders mensen honger lijden, maar ik vind die discussie irrelevant.'

'Dan kun je je ook afvragen of iemand een Ferrari of een Rolex mag kopen, of wij recht hebben op een citytrip naar New York enzovoort. Voor mij is het eenvoudig: iedere mens die keihard werkt en op een correcte manier zijn vermogen opbouwt, gun ik alles. Een topchirurg die altijd ten dienste staat van anderen en geen tijd heeft om op vakantie te gaan, mag van mij een dure fles opentrekken. Die man heeft ook zijn kicks nodig. Wie geld verdient door uitbuiting van anderen, gun ik nog geen fles van twee euro.'

Je filosofeert blijkbaar graag.

'Dat hoort bij wijn. Wijn drinken is genieten, communiceren, filosoferen of gewoonweg nadenken over het leven. Eén uitspraak van Socrates pas ik elke dag op mezelf toe: Een gerust geweten is zijn gewicht in goud waard. Ik kan de wereldproblemen niet oplossen, maar ik kan er wel voor zorgen dat ik de mensen uit mijn omgeving met respect behandel. Ook op dat vlak heb ik veel geleerd van Jean Bellefroid. Dat was een ongelooflijk fijne man, een authentieke volksfilosoof. Als hij sprak over het evenwicht in de wijn, dan had hij het vaak ook over het evenwicht in de mens. Wijnstokken moet je snoeien om goede wijn te krijgen. Bij de mens is dat net zo, zei hij altijd.'

Jij staat erom bekend dat je veel snoeit om goede wijn te maken. Dat staat haaks op snel winst maken.

'Ja, maar ik moet niet leven van de wijnbouw. Ik geef al jaren biologie in het dagonderwijs in Sint-Truiden. Voor die opdracht heb ik dit schooljaar verlof zonder wedde, maar ik geef wel nog vier avonden per week een wijncursus in het CVO-STEP in de gebouwen van de Hasseltse Hotelschool.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio