Bijna helft ongeschoolde jongeren is werkloos

OCMW leert ouders om kroost naar school te sturen

OCMW leert ouders om kroost naar school te sturen

Gino Keirsschieter en Els Verbrugghe van het OCMW starten het project 'Verder kijken dan morgen' om de werkloosheid bij jongeren in te dijken. kds Foto: © Kurt Desplenter

HOUTHULST - Na Oostende telt Houthulst de meeste laaggeschoolde, werkloze jongeren van West-Vlaanderen. Het OCMW start daarom met het project 'Verder kijken dan morgen' en wil vooral de ouders van die jongeren begeleiden.

'In Houthulst zijn 46,67 procent van de werklozen, ongeschoolde jongeren. Werkloosheid is vaak het gevolg van het gebrek aan een hogere opleiding. Bovendien hebben de ouders van die jongeren vaak ook geen diploma. Jongeren nemen dan het gedragspatroon van hun ouders over. De leerachterstand begint al in de kleuterschool omdat ze vaak lessen missen. Zo'n situatie is historisch gegroeid. De oorspronkelijke bevolking bestond uit leurders, seizoensarbeiders en boeren. De gebrekkige motivatie om naar school te gaan, zit in de genen van de Houthulstse bevolking', zegt OCMW-voorzitter Gino Keirsschieter (CD&V).

'We hebben vastgesteld dat er meer kinderen uit Houthulst in het buitengewoon onderwijs zitten in vergelijking met andere gemeenten van het arrondissement. Van de 137 leerlingen in de school Klimop in Diksmuide, komen vijftig kinderen uit Houthulst', zegt Gino Keirsschieter.

Daarom lanceert het OCMW het project 'Verder kijken dan morgen'. Een groep kwetsbare ouders zal op gezette tijdstippen samenkomen in de gewezen pastorie van Merkem. Samen met Samenlevingsopbouw, zullen de ouders praten, koken en discussiëren over het belang van onderwijs.

'Samenlevingsopbouw zal de ouders motiveren om hun kinderen naar school te sturen en hen bij hun huiswerk te begeleiden. De ouders krijgen opvoedingsondersteuning. Het project is uniek. De universiteit van Gent ondersteunt het project financieel en logistiek. Het duurt drie jaar en we hopen op iets langere termijn het aantal werkloze ongeschoolde jongeren te zien dalen', zegt Gino Keirsschieter.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio