Vakantie

We varen de vakantie uit

Vanuit Hasselt varen naar Antwerpen, Maastricht, Luik of de grotten van Kanne. if

Het worden wel eens cruises in je achtertuin genoemd, maar als de pleziervaart zich op binnenwateren afspeelt, houden we het toch liefst op de term boottochtjes. Hier enkele ideeën om de vakantie uit te varen.

Antwerpen
Flandria, misschien wel de meest bekende rederij van het land, organiseert Scheldetochten van zo'n vijftig minuten. Tot eind augustus dagelijks en op zaterdag en zondag in september zijn er vier afvaarten per dag aan het Steenplein. Meevaren kost 5 euro. Voor de havenrondvaarten, aangeboden in twee lengten, kun je zelfs tot eind november op vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen aan boord. Dan wordt er wel ingescheept aan de Havenkaai ter hoogte van de Londenbrug.

www.flandria.nu

Brugge
Aangedreven door een groot draaiend wiel op de achtersteven, vaart de Lamme Goedzak nog tot 15 oktober vijf keer per dag heen en weer op de Damse Vaart. We schepen in op de Noorweegse Kaai in Brugge voor een tochtje van zo'n 35 minuten. Schattige hoeves op de oever en pittoreske polderpanorama's dobberen voorbij in een romantische rust. We leggen aan, verkennen de stadswallen van Damme en neuzen wat rond in de vele boekwinkels. En dan zetten we weer koers naar Brugge. Prijs: 6 euro enkele reis, 7,50 heen en terug.

www.toerismedamme.be

Brussel
Tot eind september biedt Rivertours gegidste boottochten op rivieren en kanalen in Midden-België aan. Leuk lijkt ons de daguitstap -een combinatie van bus- en boottocht- vanuit Brussel met haltes aan de hydraulische scheepsliften op het historische Centrumkanaal en aan het Hellend Vlak van Ronquières. De scheepslift van Strépy-Thieu helpt het vaartuig over een hoogteverschil van 73 meter.

www.rivertours.be

Gent
Voor korte tochtjes op de Lieve en de Leie in het historisch centrum kun je op verschillende plaatsen in een bootje duiken. Wie zelf het roer in handen wil nemen, kan bij de Minerva Boat Company een vaartuig per uur huren. De rederij De Gentenaer organiseert thematochten rond jenever of chocolade. En rederij Benelux vaart de Leie af tot in Sint-Martens-Latem. Alle mogelijkheden zijn in één oogopslag te vinden op de website van de toeristische dienst, onder de rubriek 'sightseeing'.

www.visitgent.be

Hasselt
Rederij Limburgia organiseert tochten naar Antwerpen, Maastricht en Luik of naar de mergelgrotten van Kanne. Maar met vertrek aan de Scheepvaartkaai in Hasselt zijn ook rondvaarten mogelijk op de waterwegen rond de Limburgse hoofdstad. Vaak staan bij speciale gelegenheden themacruises op het programma.

www.rederijlimburgia.be

Kinrooi
Niet varen, maar enkele dobberen op het water, dat kan ook. Bijvoorbeeld in De Spaanjerd in Kinrooi, een van de meest moderne en best uitgeruste binnenjachthavens van Europa. Een sfeervol gerestaureerd vrachtschip werd ingericht als hotel. Het Botel telt dertien gastenkamers, een wellnessruimte en terrassen met een uniek uitzicht op de Maas.

www.marec.be

Lokeren
Nog tot 12 september kun je vanuit het centrum van Lokeren, via de Durme en de Moervaart, een schilderachtige boottocht maken naar het provinciedomein Puyenbroeck in Wachtebeke. Je kan wachten tot de boot terugvaart, maar je kan ook meteen met je fiets terugkeren. De Golden River II vertrekt aan de steiger van het Prinses Joséphine-Charlottepark. Voor individuele passagiers is reserveren wenselijk, maar niet noodzakelijk. Prijs heen en terug: 15 euro.

www.oost-vlaanderen.be

Mechelen
Vanuit Mechelen kunnen we via de Dijle, de Nete en de Rupel naar de Schelde varen. Onderweg worden de hoogtes weggewerkt in de Zennegatsluis en de Battelsluis. Deze tocht door een erg gevarieerd landschap -vertrek per bus, terug met de boot of andersom- kan nog tot 6 september worden geboekt. De prijzen variëren van 3 tot 20 euro. Ook worden er combinaties van boot- en fietstochten aangeboden.

www.uitinmechelen.be

Nieuwpoort

Rederij Seastar vaart met haar passagiersboot de Yserstar tussen Nieuwpoort en Diksmuide op de IJzer, de waterweg waarop zoveel geschiedenis meestroomt. Het schip is 26 meter lang en heeft een capaciteit van honderd personen Je kan het haast een busdienst noemen, want tot 9 september wordt er van maandag tot zaterdag op vaste tijdstippen uitgevaren. Tijdens havenrondvaarten kunnen opvarenden ook de IJzermonding in Nieuwpoort verkennen. Op 6, 7, 8 en 9 september worden er vier uur durende 'Fronttochten' georganiseerd. En tot in oktober zijn er themavaarten. Bij één daarvan draait alles om whisky.

www.seastar.be

Oostende
De laatste woensdag van augustus en daarna op aanvraag zijn unieke tochten mogelijk naar het windmolenpark in de Noordzee. Vanaf de Hendrik Baelskaai in Oostende ben je wel vijf uur onderweg. Reserveren is verplicht. De zee-excursies, die aan het Westerstaketsel tegenover het Klein Strand vertrekken, zijn nog alle dagen van augustus en alle weekends van september mogelijk. Dezelfde organisatie biedt ook rondvaarten in de haven van Zeebrugge aan. Twee keer per dag in augustus en tijdens de septemberweekends wordt uitgevaren voor tochten van 75 minuten, met vertrek aan de Jacques Brelsteiger in de Tijdokstraat in Zeebrugge.

www.franlis.be

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees