Speelde belijdenis islam rol in fatale sociale afzondering?

Moeder roept kinderen een voor een de dood in

Moeder  roept kinderen  een voor een  de dood in

Geneviève Lhermitte met haar echtgenoot Bouchaïb en de vijf kinderen. V.l.n.r.: Mina (8), Norah (12), Myriam (10), Mehdi (3), Yasmine (14). Foto: © Bernard Demoulin

NIJVEL - De Nijvelse onderzoeksrechter Françoise Destrée heeft gisteren Geneviève Lhermitte (40) een eerste keer ondervraagd op haar ziekenbed. Ze heeft de depressieve moeder vervolgens aangehouden voor de moord op haar vijf kinderen. De vrouw heeft ze alle vijf de keel overgesneden.

De vastberadenheid waarmee Geneviève Lhermitte haar kinderen van het leven heeft beroofd jaagt koude rillingen over de rug. Klaarblijkelijk werd het de depressieve vrouw woensdag rond de middag allemaal te veel en nam het plan vaste vorm aan om haar kinderen en zichzelf te doden.

Geneviève schreef eerst een brief voor haar boezemvriendin Valerie. Daarin gaf zij haar wanhoop de vrije loop, weliswaar op een nogal verwarde manier. Geneviève beschouwde haar situatie als uitzichtloos en wist niet meer van welk hout pijlen maken. Er was slechts één oplossing mogelijk, schreef ze veelbetekenend. De vrouw ging kort na de middag naar een nabijgelegen warenhuis en kocht er een slagersmes met een lemmet van 20 centimeter. Op de terugweg postte zij haar ,,afscheidsbrief'' in de bus van haar vriendin Valerie. En toen keerde Geneviève naar huis.

De jongste vier kinderen kwamen kort daarop terug van school, terwijl Yasmine eerst nog ergens iets was gaan afgeven. Maar uiteindelijk waren alle vijf de kinderen in huis en slaagde Geneviève erin ze voor de televisie te kluisteren. En dan voerde ze haar goed uitgewerkteplan uit.

Vanuit een kamer op de eerste verdieping riep Geneviève haar kinderen een voor een met een smoesje bij zich. Nu eens om ze iets te laten zien, dan weer omdat ze een verrassing had. Mehdi (3), de enige zoon en tegelijk het jongste kind, werd eerst naar boven geroepen. Niets vermoedend stapte hij de kamer binnen waar zijn moeder zich bevond. Nog voor hij iets kon vermoeden, sneed Geneviève hem met het pas gekochte mes de keel over.

In zijn bedje

De vrouw legde het lichaam van Mehdi in zijn bedje alvorens zij Mina (8) naar zich toe riep in een andere kamer dan die waarin zij Mehdi had vermoord. De jongste dochter onderging hetzelfde lot als haar broertje. En zo verging het ook Myriam (10), Norah (12) en Yasmine (14). Elk kind werd in een andere kamer dan het vorige gedood om elk teken van wat hen te wachten stond te vermijden. Toch weten de onderzoekers dat zeker Yasmine, maar wellicht ook Norah en Myriam nog getracht hebben om uit de dodelijke greep van hun moeder te ontnappen. Maar uiteindelijk kon Geneviève haar plan tot het einde uitvoeren.

Althans wat haar kinderen betreft. Want de wanhopige vrouw slaagde er niet in om haar mes voldoende diep in haar eigen borstkas te steken en zo zelfmoord te plegen. Toen ze besefte dat het haar niet zou lukken, belde ze de 100. Alleen voor haar heeft hulp nog kunnen baten.

Een hoofddoek

,,Naar de oorzaak van het drama hebben wij nog het raden'', weet parketwoordvoerder Bernard Goethals. ,,Wij sluiten niet uit dat de sociale afzondering waarin de daderes verkeerde, een rol kan gespeeld hebben. Als moeder van vijf kinderen had de vrouw haar job opgegeven en was ze huisvrouw geworden. Ze had zich de cultuur van haar Marokkaanse man eigen gemaakt en beleed de islam, ook al had zij zich niet tot dit geloof bekeerd. Mogelijk heeft dit haar isolement tegenover haar familie in de hand gewerkt, maar wij leggen op dit ogenblik geen rechtstreeks verband tussen dit aspect van haar leven en het drama.''

De speurders weten wel dat de oudste dochter, Yasmine, na de kerstvakantie plots op school was verschenen met een hoofddoek, waar ze volgens leerkrachten niet blij mee was. Twee weken later zou het meisje haar hoofddoek trouwens weer afgegooid hebben, wat binnen het gezin tot spanningen geleid kan hebben die de moeder nog wanhopiger hebben gemaakt.

,,Toen ik enkele maanden geleden haar zus heb geholpen, die op bezoek was en van wie de wagen niet meer wou starten, werd mij uitdrukkelijk gevraagd om daar niets over te zeggen, alsof dat bezoek geheim moest blijven voor haar man. Die heeft achter zijn huis ook een hoge muur opgetrokken om zijn kinderen in alle rust te kunnen laten spelen. Dat heeft hij me zelf uitgelegd'', vertelt buurman Christian (62).

Hij zag de echtgenoot van Geneviève Lhermitte eind december voor het laatst toen die hem een stuk lamsvlees bracht ter gelegenheid van het offerfeest. Een maand later reisde de echtgenoot af naar Marokko om zijn moeder terug te brengen, die voor de eindejaarsfeesten naar België was gekomen. Hij bleef een maand in Marokko en keerde woensdagavond terug. Op Zaventem vernam hij het dramatische nieuws.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees