Veilig internet voor iedereen wordt wet

Internetaanbieders moeten binnenkort gratis beveilingssoftware (anti-virus, anti-spam...) leveren aan hun klanten. Het sociaal telefoontarief wordt uitgebreid naar gsm-lijnen en is van toepassing voor álle telefoonoperatoren, niet alleen Belgacom. Die twee nieuwigheden springen het meest in het oog in de nieuwe telecomwet die gisteren in de kamercommissie is goedgekeurd.

België wordt het eerste land in Europa waarvan de overheid er bij wet voor zorgt dat alle internetgebruikers veilig op het web kunnen. Het Belgisch Instituut voor Post en Telefonie (BIPT) moet voor die veiligheid instaan en er concreet voor zorgen dat alle Belgen virusvrij kunnen surfen, niet worden lastiggevallen met ongevraagde reclameberichten ( spam ), en geen spionagepakketjes in hun computers krijgen gedropt die hun surfgedrag analyseren ( spyware ).

Philippe De Coene (SP.A), een van de architecten van de telecomwet, ziet de rol van het BIPT nog groter dan ze zal worden. ,,Waarom zou die instelling geen deal sluiten met de grote anti-virusfirma's om alle Belgen een gratis anti-virusprogramma, mét updates, aan de hand te doen?'' De Coene geeft wel toe dat dit ,,een wild idee is, dat nog wat moet rijpen.''

Sociaal tarief ook voor gsm

Ook nieuw in de telecomwet is dat het sociaal telefoontarief, waar nu zo'n 350.000 Belgen gebruik van maken, wordt uitgebreid. Tot nu was het alleen van toepassing op vaste telefoonlijnen, en dan nog alleen bij Belgacom. In de toekomst zullen alle andere telefoonoperatoren dat tarief ook moeten toepassen, net als de gsm-operatoren. Want er zijn steeds meer mensen, ook in de sociaal zwakkere klasse, die met een mobieltje bellen.

De telefoongebruiker wordt in de nieuwe wet ook beter beschermd. De operatoren worden verplicht om minstens één keer per jaar het meest gunstige tarief voor te stellen. Door de wirwar aan tarieven is het nu niet altijd eenvoudig om te weten of je de meest interessante formule hebt.

In de marge van de stemming in de kamercommissie was er een incident tussen de socialist De Coene en de christen-democraat Roel Deseyn. Die laatste verweet De Coene dat hij zijn voorstellen had ingepikt. De Coene reageerde: ,,Wordt het niet stilaan tijd dat iedereen volwassen wordt in de politiek?''

Na de paasvakantie wordt over de wet gestemd in de Kamer.

(FrP)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees