Met welke buis saneer ik een oude schoorsteen?

De heer Vandeberghe wil centrale verwarming laten installeren in een oud huisje. Hij vraagt zich af wat het beste type buis is om in het rookkanaal condensatie tegen te gaan: een flexibele buis in roestvrij staal, of een in aluminium?
Het oude huisje van de heer Vandeberghe heeft een schoorsteen die in de loop der jaren gebruikt is om van alles en nog wat te stoken. Hij wil een cv-ketel plaatsen die op stookolie werkt, maar hoort verschillende meningen over hoe hij de schoorsteen het best aanpast.

De stooktemperatuur van een moderne cv-ketels ligt drastisch veel lager dan die van een oude ketel. Dat is goed voor het verbruik, maar vergroot ook het gevaar op condensatie in een schoorsteen aanzienlijk. Nieuwe schoorstenen houden daar rekening mee - of zouden dat toch moeten doen. Met bestaande schoorstenen zijn de mogelijkheden ofwel drastisch (afbraak en heropbouw) ofwel beperkt.

Gelukkig kan je ook werken met een schoorsteenvoering. Dat is een metalen buis die je van binnenuit in de schoorsteen plaatst.

,,Als je een stookolieketel installeert, mag je zeker geen aluminium buis plaatsen in de schoorsteen,'' waarschuwt Bart Desard van Colemont bvba, ,,alleen een buis van roestvrij staal komt in aanmerking.''

Eén voorwaarde: het schoorsteenkanaal moet (zo goed als) volledig recht zijn. Zitten er verspringingen in het rookkanaal, dan kan je opteren voor een dubbel geprofileerde roestvrij stalen flexibele buis met gladde binnenschubben.

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees