Zanger Charles Haddon (22) pleegt zelfmoord op parking Pukkelpop

Doorgeflipt na incident met fan?

Er hangt een waas van geheimzinnigheid rond de dood van Charles Haddon (22), frontman van het hippe Britse groepje Ou est le swimming pool. Na een geslaagd concert op Pukkelpop ontstond er een opstootje omdat Haddon in het publiek sprong en een meisje verwondde. Best mogelijk dat dit de aanzet tot de wanhoopsdaad, goed zes uur later.

Ou est le swimming pool had er vrijdagmiddag om 14.35 uur een uitstekend optreden opzitten in de Dance Hall. Het publiek had de hele set enthousiast meegezongen, vooral toen de band het optreden afsloot met hun radiohit Dance the way I feel. Beelden die op het internet circuleren tonen dat de vier muzikanten meteen na de laatste noten het podium verlaten. De zaalmuziek speelt al en het publiek slentert naar de uitgangen - met de rug naar het podium - als zanger Haddon plots een vreemde ingeving krijgt. Hij komt terug uit de coulissen gestormd, rent naar het midden van het podium en spring met volle kracht in de massa.

Het publiek is volkomen verrast. Eén meisje uit het publiek raakt ernstig gewond. Haddon schrikt en is een en al medeleven. Heel snel komen de hulpdiensten erbij en Haddon gaat persoonlijk naar z'n trailer, ijs halen om op de rug van het meisje te leggen. Hij ziet er bijzonder nerveus uit, vertellen ooggetuigen, en is erg bezorgd om zijn slachtoffer. Hij vraagt het telefoonnummer van de vriend van het meisje en slaat dat op in zijn eigen gsm. Later wil hij hem bellen, om te checken hoe het gaat. 'Ik hoop dat ze er door komt,' zegt hij. 'Ik hoop dat ze nog zal kunnen lopen.' Kortom, Haddon is compleet ontdaan over wat hij aangericht heeft.

Ruzie binnen de groep

Het meisje wordt met de ambulance naar het Sint-Salvatorziekenhuis gebracht, waar ze gisteren nog steeds verbleef. Ze zou een blessure aan haar been hebben opgelopen, en er zouden bij de sprong vier ruggenwervels geraakt zijn. 'Ze zal volledig herstellen', stelde het Vlaams Kruis gisteren gerust. 'De vooruitzichten zijn goed. Ze zal veel moeten rusten.' Het meisje en haar ouders vroegen gisteren uitdrukkelijk om anoniem te blijven.

Volgens de geruchtenmolen in de Pukkelpop-coulissen zou het incident geleid hebben tot verhitte discussies binnen de groep. De andere bandleden waren met name bevreesd dat de ouders de groep aansprakelijk zouden stellen. Politie en parket konden gisteren niet bevestigen of de familie een klacht heeft ingediend.

Laatste druppel

Even na 20 uur ontdekte dj en Studio Brussel-baas Jan Van Biesen dan het lichaam van Haddon op de artiestenparking: 'Ik ben er toevallig op uitgekomen. Meer heb ik niet te zeggen.' Haddon zou zichzelf eerst verwond hebben, om daarna van op een tijdelijke gsm-mast naar beneden te springen. In zijn val raakte hij de afsluiting rond de mast.

De Hasseltse procureur Marc Rubens, die toevallig als gast op het festival was, leidde het onderzoek: 'Er is een wetsgeneesheer aangesteld, die concludeerde dat het om zelfdoding gaat. Er zijn geen aanwijzingen dat er derden bij dit incident betrokken zijn. Het onderzoek werd daarom meteen afgesloten.'

Er komt met andere woorden geen toxicologisch onderzoek op het lichaam, maar er zal ook niet nagegaan worden waarom Haddon verkoos net op dat moment uit het leven te stappen.

Het Britse boekingskantoor verwees ons gisteren door naar de PR-verantwoordelijke van de groep, maar die wenste niet op vragen in te gaan.

Is er een verband tussen het incident na het optreden, en de latere fatale sprong? 'Dat is aanvankelijk onderzocht', zegt een gerechtelijke bron. 'Maar toen het onderzoek werd afgesloten, was er geen verband gebleken. De zanger zou al langer depressief geweest zijn. Het incident was niet direct de aanleiding, hoogstens een laatste druppel.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees