Twee vrienden laten het leven bij crash in rally van Bocholt

'Het zou Roels laatste rally worden'

BOCHOLT - Een crash tijdens de tweede chronorit van de Sezoens Rally in het Limburgse Bocholt heeft het leven gekost aan twee vrienden: piloot Roel Vrolix (40) en corijder Stef Winters (43). Na een sprong belandden ze met een harde knal tegen een boom en vatte hun racewagen vuur. 'Roel wou met zijn gehuurde Mitsubishi nog eenmaal genieten en dan met rallyrijden stoppen', reageert organisator en vriend Jeff Steensels. Pieter Huyberechts en Raf Vanmechelen

Thuisrijder Roel Vrolix (40) en zijn vriend Stef Winters (43) uit het naburige Peer waren zaterdagochtend rond 10 uur begonnen aan de tweede chronorit van de Sezoens Rally. Ze namen met hun Mitsubishi Lancer EVO X deel aan het amateurcircuit.

Een kwartier na de start van de proef liep het voor de twee vrienden grondig mis. Ter hoogte van het gehucht Veldhoven nam piloot Roel Vrolix met te hoge snelheid een moeilijke jump. Hij verloor de controle over het stuur waardoor zijn Mitsubishi begon te slippen. Met een harde klap belandde het duo tegen een boom, gelukkig op een plaats waar geen toeschouwers zijn toegelaten.

Meteen vatte de racewagen vuur. Stewards snelden te hulp en konden het vuur snel doven. Ook de hulpdiensten en een interventiearts waren in een mum van tijd ter plaatse. Maar de rallyvrienden waren er bijzonder slecht aan toe. Twee uur lang werd getracht de rijders te reanimeren.

Stef Winters, een politieagent in Bocholt, werd naar het ziekenhuis overgebracht maar overleed onderweg. Roel Vrolix werd in allerijl met een helikopter weggevoerd. Even leek de toestand van de zwaargewonde piloot te verbeteren, maar ook hij overleed op weg naar het ziekenhuis. 'Hij ging in een shocktoestand, wellicht als gevolg van de zware inwendige verwondingen', aldus de spoedarts.

Van de Mitsubishi Lancer bleef nagenoeg niets meer over.

Inschattingsfout

Meteen na het bekendraken van het dramatische nieuws besliste de organisatie de rally stop te zetten. 'Uit respect voor de nabestaanden van Roel en Stef. Dit is een zwarte dag voor onze club en de rally', reageerde Rudi Deckers van Racing Team Moustache, de club die de rally al meer dan drie decennia organiseert.

'Iedereen hier kende Roel bijzonder goed. Hij was bestuurslid en een piloot met bakken ervaring. Hoe het ongeval is kunnen gebeuren, weet ik ook niet. Het kruispunt waar het is misgelopen, zit al dertig jaar in ons parcours. Dit is het eerste dodelijke ongeval in 36 jaar.'

De fatale crash doet de discussie over de veiligheid tijdens rallywedstrijden weer oplaaien. Volgens burgemeester Jos Claessens werden alle veiligheidsvoorschriften gerespecteerd. 'De organisatie heeft alles gedaan wat nodig was. Ondanks de uitstekende zorg van de hulpdiensten is het dramatisch geëindigd.'

'We voelen ons enorm betrokken. Een van de slachtoffers is een echte Bocholtenaar, de ander woont in Peer maar is oorspronkelijk van Bocholt afkomstig. De impact van deze gebeurtenis is dus zeer groot en als liefhebber van de rallysport grijpt het ongeval me persoonlijk erg aan. Ik heb de Sezoens Rally altijd gesteund en van dichtbij gevolgd.'

Het Hasseltse parket stuurde enkele deskundigen en is een onderzoek begonnen. Volgens de eerste bevindingen ligt een inschattingsfout aan de basis van de crash.

Traktatie voor verjaardag

Roel Vrolix had er volgens bepaalde bronnen een onrustige nacht opzitten. Zijn kindje was plots ziek geworden en hij moest een deel van de nacht in het ziekenhuis doorbrengen. Toch stond hij goedgeluimd aan de start. 'Vorig jaar startte ik met een Opel Manta. Dit keer met een Mitsubishi Lancer. Ik neem deel om me te amuseren en om de finish te halen', vertelde de piloot. Woorden die nu bijzonder tragisch klinken. De krachtige Mitsubishi had hij speciaal gehuurd in Landen. Als traktatie voor zijn veertigste verjaardag.

Nog één keer en dan nooit meer als rallypiloot. 'Het zou zijn laatste rally worden, had hij gezegd. Hij zou zich volledig storten op de organisatie van de Sezoens Rally. Hij zou als bestuurslid enkele taken extra op zich nemen', vertelt organisator Jeff Steensels.

'Roel was een heel fijne kerel. Altijd prettig om gesprekken mee te voeren. Ik ga iets speciaals doen voor mijn laatste keer, zei hij me enkele maanden geleden. Hij vertelde me over die Mitsubishi. Wees toch maar voorzichtig Roel, antwoordde ik hem. Hij beloofde me voorzichtig te zullen zijn en de rally uit te rijden. Het is hem helaas niet gelukt.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees