Nick Nuyens: 'Dit is een zware klap'

Nick Nuyens: 'Dit is een zware klap'

Foto: Yorick Jansens

De kans is bijzonder groot dat Nick Nuyens een streep moet trekken door zijn Vlaamse voorjaarscampagne. De Rondewinnaar van vorig jaar liep bij zijn val in Parijs-Nice een breukje op aan de heup en moet minstens twee weken rusten. 'Ik kan de Ronde vergeten', vreest hij.

‘Alleen een half mirakel brengt Nick Nuyens aan de start van de Ronde van Vlaanderen’, schuddebolde Piet Daneels, één van de ploegartsen van Saxo Bank. Zijn gelaatsuitdrukking verklapte dat hij het nog van de optimistische kant bekeek. Wil de man uit Berlaar (31) een gooi doen naar een tweede overwinning op rij, dan zal er nog méér nodig zijn. Het ziet er dus sterk naar uit dat Nick voor het eerst in zijn carrière toeschouwer blijft tijdens de Vlaamse voorjaarskoersen.

Twee weken rust

Bij zijn val in de proloog van Parijs-Nice liep onze landgenoot uiteindelijk een klein breukje op aan de heup, daar waar het bovenbeen bij de heup komt. Een afrukkingsfractuur, zoals dat heet, gepaard met een zware kneuzing van de spier. Hoe dan ook staat de uittredende laureaat van de Ronde voor een gedwongen inactiviteit van twee weken. Een nieuw onderzoek moet daarna uitmaken of hij al dan niet de training mag hervatten. Een verdict dat hem uiteraard zwaar op de maag is gevallen.

Gisterenvoormiddag al meldde Nuyens zich in de Genkse privépraktijk van de artsen Martens en Jaspers, waar een dubbele scan uitsluitsel moest brengen over de ernst van zijn blessure. Daags voordien was hij met ondraaglijke pijn van de fiets gestapt, tussen de officieuze en de officiële start van de eerste rit in lijn van Parijs-Nice. ‘Dit komt me verdomd slecht uit’, sakkerde hij toen al. ‘Ik hem deze competitie nodig om klaar te zijn voor de Ronde.’

Met het beenharde verdict van gisteren in het achterhoofd haalt Nuyens de start in Brugge niet eens. Behoudens dat halve of hele mirakel dus. Al moet wel gezegd dat een wielrenner al eens vaker voor een verrassing zorgt door stukken sneller te genezen dan een normale sterveling.

Zwaar om te aanvaarden

Maar toch: als hij effectief twee weken van de fiets moet blijven –?en niet langer?– dan kan hij de training hervatten op de vooravond van Dwars door Vlaanderen, een koers die hij vorig jaar ook op zijn erelijst schreef. Drie dagen voor de E3-Prijs Harelbeke en anderhalve week voor de Ronde van Vlaanderen.

‘Ik besef dat het niet zal lukken om mijn titel te verdedigen’, reageerde hij aangeslagen. ‘De klap is hard aangekomen. Die valpartij had me op geen slechter moment kunnen overkomen. Ik ben immers zeker dat ik perfect op schema zat op om mijn best te zijn tegen de Ronde en ik keek daar ook enorm naar uit. Natuurlijk begrijp ik dat zo’n val deel uitmaakt van mijn beroep, maar toch... Ik was overtuigd dat ik die bewuste bocht op het gemak nam, want het was net beginnen regenen. Vijf meter verder gleed mijn voorwiel toch nog weg. Het valt me zwaar om het zomaar te aanvaarden, ook al zit er niks anders op. Verder fietsen betekent gewoon niet genezen.’
Niet alleen Nuyens zelf moest even bekomen van de uppercut. Ook teammanager Bjarne Riis kreeg een tik. Een paar weken geleden incasseerde hij al de schorsing van Alberto Contador, zijn enige kopman voor de Tour. En nu zal ook zijn uitgesproken spits voor het Vlaamse voorjaarswerk aan de kant te staan op het moment van de actie. ‘We wisten allemaal hoezeer hij daarmee bezig was’, aldus de Deen.
Andere doelen
‘Het enige wat we nu kunnen doen is hem zo goed mogelijk steunen en hem een spoedig herstel wensen. Ik ben zeker dat hij er in zal slagen om nieuwe doelen te vinden en zich op een ander terrein te laten opmerken.’
Wordt het dan maar de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik in plaats van de Ronde?