Karten met waterstof

Karten met waterstof

Foto: © Pieter-Jan Vanstockstraeten

LEUVEN - Het lijkt een contradictie: milieuvriendelijk racen. En toch. Een team van studenten en afgestudeerde ingenieurs van de Leuvense Hogeschool GroepT ontwikkelde een racekarretje dat op waterstof rijdt.

'Onze kart is uitgerust met een brandstofcel die waterstof en zuurstof omzet in elektrische stroom', zegt Safir Faid, assistent-onderzoeker bij GroepT en een van de bezielers van het Zero Emission Racing Team . 'Zuiver water is het enige wat deze kart uitstoot.'

'Volgende week nemen we deel aan de eerste manche van het 2008 Formula Zero Championship, 's werelds eerste competitie voor waterstofaangedreven karts. Daar kunnen we ons meten met concurrenten van universiteiten uit Nederland, Spanje, Engeland en de Verenigde Staten.' De eerste manche van dat kampioenschap wordt op 22 en 23 augustus gereden in het volle stadscentrum van Rotterdam.

'Met zijn twee elektrische motoren haalt onze kart makkelijk een topsnelheid van 140 kilometer per uur', zegt Faid. 'Nog fenomenaler is het acceleratievermogen: van 0 tot 100 kilometer per uur in amper 4 à 5 seconden. Ik ben ervan overtuigd dat waterstof een van de brandstoffen van de toekomst is.' (krs)In deze rubriek nemen we elke dag een opmerkelijk product onder de loep.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees