Hoe installeer je een vaatwasser?

Hoe installeer je  een vaatwasser?
Een bezoeker van de Livios-website wil veilig een vaatwasser plaatsen in zijn bestaande keuken. ,,Moeten we rekening houden met bepaalde vereisten voor de elektrische installatie?'' Uiteraard is het nodig om voor je vaatwasser een wateraansluiting en een afvoer met geurafsluiter te plaatsen, antwoordt Tim Biebaut van de firma Modulelec. Los daarvan zijn er inderdaad speciale voorschriften voor de elektrische installatie, opgelegd door het Algemeen Reglement op de Elektrische Installatie.

Voor een nieuwe elektrische aansluiting of voor installaties die dateren van na 1 oktober 1981, zijn de volgende voorschriften van toepassing: De bedrading moet worden uitgevoerd in 2,5 mm². Er wordt bij voorkeur - maar niet verplicht - een aparte beveiligingsautomaat geplaatst in het elektrische bord. Een afwasmachine is immers een vrij zware verbruiker. Een tweepolige automaat van 16 A is voldoende.

De stroomkring moet worden beveiligd met een automatische differentieelstroominrichting van maximaal 30 mA.

De aansluitpunten van het stopcontact moeten ten minste 15 cm boven de vloer hangen. Bij vochtgevaar wordt dat 25 cm.

Het stopcontact moet geaard zijn.

Er zijn afwijkingen toegelaten als een bestaand stopcontact wordt gebruikt, maar alleen wanneer de installatie dateert van voor 1 oktober 1981: De bestaande leiding moet niet worden beschermd door een automatische differentieelstroominrichting van maximaal 30 mA, maar er moet een algemene differentieelstroominrichting zijn in het bord van maximaal 300 mA.

Als het stopcontact dat u wilt gebruiken niet geaard is, moet u het vervangen door een exemplaar met aarding. Leg dan ook een geel/groene aardingsgeleider vanuit de hoofdaardingsklem in het bord naar de aardingsklem van het stopcontact.

Stopcontacten die op minder dan 15 cm van de vloer zijn geplaatst, mogen in gebruik blijven wanneer er geen vochtgevaar is.

Tot slot nog enkele tips : Afhankelijk van de inbouwdiepte kan een stopcontact achter de vaatwasser voor problemen zorgen omdat de machine niet ver genoeg naar achteren kan. Het kan nuttig zijn om het stopcontact dieper te plaatsen of in een kast ernaast.

In de handel bestaan vaatwasmachines met warmwateraansluiting. Op termijn kunnen die energie en geld besparen.

Contacteer bij twijfel altijd een vakman.

Zit u met een prangende vraag rond bouwen of renoveren? Surf naar www.livios.be. Een professioneel vragenpanel formuleert er een oplossing voor uw probleem. In het vragenarchief kunt u op trefwoord zoeken.

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees