Food

Haring inleggen

Werner Boonefaes uit Koksijde las op deze pagina's hoe je haring bij het inmaken wit kunt krijgen. ,,Maar hoe leg je op een correcte manier haring in?''

Van mensen uit de omgeving van Lucy Loes, de zangeres der vissers, kwam ik dit recept voor ingelegde haring te weten.

Eerst de verse haring gutten , met andere woorden: de ingewanden verwijderen en de kop afsnijden. Gedurende een nacht onder zeezout laten verlekken, om het bloed uit de vis te trekken. Daarna spoelen en ten minste vijf dagen in zuiver zout pekelen.

Je kunt de haring tot vijf à zes maanden in de pekel houden. Nadien een nacht in water laten ontzouten. Vervolgens de haringen, eventueel in filets of als rolmops, in een mengsel van half water, half azijn inmaken met enkele smaakgevers als uiringen, tijm, laurier en peperbollen of kruidnagel. De haring moet enkele dagen in de azijn ,,rijpen''.

Ik herinner me dat mijn moeder mij als kind op aswoensdag steevast zo'n zure haring opdiende met witte bonen en aardappelen. En weet je wat? Ik keek elk jaar verlangend uit naar dat heerlijke vastenmaal.

Een antwoord van Walter Bauters, leraar aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Ook een probleempje? Stuur uw vraag naar PlaZa - Eten&Drinken, Gossetlaan 28, 1702 Groot-Bijgaarden of naar EtenDrinken@vum.be.