Fit & Gezond

Extra eiwitinname verlaagt bloeddruk

Extra eiwitinname verlaagt bloeddruk

Extra eiwitinname verlaagt bloeddruk Foto: © www.gezondheid.be

Extra inname van eiwit verlaagt de bloeddruk van mensen met overgewicht. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers het American Journal of Clinical Nutritrion.

Al enige tijd bestaat het idee dat een dieet met een relatief groot aandeel eiwitten de bloeddruk kan verlagen. Enkele studies lieten dit verband zien en enkele experimenten ook, hoewel die minder overtuigend zijn.

De onderzoekers vroegen proefpersonen met overgewicht vier weken lang bij de maaltijd een drank te consumeren. Bij de ene helft ging het om een eiwitdrank die de eiwitinname met ongeveer tien energieprocent verhoogde. Bij de andere helft om een koolhydraatdrank. Na een maand maten de onderzoekers de bloeddruk.

De proefpersonen met extra eiwit hadden een lagere bloeddruk dan de mensen met koolhydraten. Hun bovendruk was bijna vijf mmHg gezakt, hun onderdruk 2,7. Als de bloeddruk in de totale Nederlandse bevolking gemiddeld met vijf mmHg zou dalen, geeft dat naar verwachting veertien procent minder sterfte aan beroerten en negen procent minder sterfte aan hartinfarcten, aldus de onderzoekers.

Waarom een extra eiwitinname de bloeddruk verlaagt, weten de onderzoekers nog niet. Misschien veranderen de extra eiwitten het functioneren van de nieren, de darmen of het zenuwstelsel. Maar de verlaging van de bloeddruk kan ook komen door de lagere inname van koolhydraten in plaats van de hogere inname van eiwitten.

Hartfalen

Waarom we beter wat minder zout eten

Risico op bloedklonters (trombose) tijdens een vliegtuigreis: wie loopt een verhoogd risico?

Eetstoornissen op steeds jongere leeftijd

40 procent mannequins lijdt aan eetstoornis

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees