Rood vlees verhoogt kans op beroerte

Print
Rood vlees verhoogt kans op beroerte

Rood vlees verhoogt kans op beroerte Foto: © www.gezondheid.be

Mensen die veel rood vlees eten - afkomstig van runderen of varkens - hebben meer kans op een beroerte of herseninfarct dan mensen die geen of weinig rood vlees eten. Voor elke portie rood vlees per dag stijgt de kans op een beroerte met 11 tot 13%. Dat blijkt uit een Poolse studie gepubliceerd in Stroke: Journal of the American Heart Association. De studie vergeleek gegevens uit vijf onderzoeken uit Zweden, de Verenigde Staten en Japan, waarbij in totaal ruim 300.000 mensen betrokken waren en ruim 10.000 beroertes vastgesteld werden. Vooral de kans op een zogenaamde ischemische beroerte (ten gevolge van een bloedklontertje) zou stijgen, op bloedingen ten gevolge van aderbreuken is er volgens deze analyse geen verhoogd risico.

De onderzoekers geven twee mogelijke verklaringen voor het negatief effect van rood vlees. Het kan te maken hebben met het verzadigde vet in vlees dat het cholesterolgehalte in het bloed verhoogt. Een andere mogelijke verklaring is de grote hoeveelheid ijzer in rood vlees, wat tot 'oxydatieve stress' kan leiden.

Niet te versmaden wild

Zo gezond als een visje

Zwarte chocolade goed voor het hart

Biovlees niet bewezen gezonder of veiliger

Vlees in de gezonde keuken

24 mensen besmet door EHEC-bacterie in Limburg door vlees

Barbecueën zonder buikpijn

Stijgend bewijs voor effect van PCB?s op geboortegewicht

Kortademig? Gezwollen voeten? Denk aan hartfalen.

Risicofactoren voor hart- en vaatziekten

Niet te missen