Onze reporter zag als enige draaiboek van fatale steekpartij in Centraal Station

De laatste 24 seconden van Joe Van Holsbeeck

Brussel - In een hoek van het Brusselse Centraal Station ontstaat een gevecht tussen vier jongelui. Vierentwintig seconden later zakt een jongen hevig bloedend ineen. Het waren de laatste 24 seconden uit het leven van Joe Van Holsbeeck. Onze redactie kreeg als enige inzage in het scenario van die fatale dag in april vorig jaar.

Na Adam G. is het vandaag de beurt aan Mariusz O. om in Brussel voor de jeugdrechtbank te verschijnen. Ook dit keer moet de jeugdrechter afwegen of de jonge Pool, die mee verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van Joe Van Holsbeeck op 12 april 2006, verder wordt begeleid binnen de jeugdbescherming, of dat zijn dossier uit handen wordt gegeven. In het laatste geval hangt Mariusz O., net als Adam G., een proces voor assisen boven het hoofd. Mariusz O. was 16 op het ogenblik van de feiten, een jaar jonger dan Adam G.

De zitting van vandaag is niet openbaar, want ze begint met de beelden van de twee bewakingscamera's van de fatale steekpartij in het Centraal Station. Beelden die Guy Van Holsbeeck verkiest niet te zien. Daarom komt de vader van Joe vandaag hoogstwaarschijnlijk niet naar de rechtbank en laat hij zich vertegenwoordigen door zijn raadsman, mr. Marc Preumont.

Vandaag wordt ook het op videoband opgenomen verhoor getoond van Mariusz O., waaruit blijkt hoe koel en onbewogen de jongeman tegen de dodelijke steekpartij aankijkt.

De beelden van de bewakingscamera's moeten duidelijkheid brengen over de rol van elk van de jonge verdachten in het drama. Mariusz O. probeert nog altijd zijn aandeel te minimaliseren, vooral nu Adam G. heeft bekend dat hij de dodelijke messteken heeft toegebracht.

Achter de zuil

Op de beelden is eerst de aankomst te zien van de twee Poolse jongelui in de lokettenzaal van het Centraal Station. Zoals ze op voorhand met elkaar hebben afgesproken, zijn Adam en Mariusz op zoek naar prooien die ze willen beroven. Ze dalen af naar de perrons, maar daar vangen ze bot.

Op het ogenblik dat de twee de trap naar de lokettenzaal weer op lopen, krijgen ze Joe Van Holsbeeck en zijn vriend Gilles in de gaten. De twee jongelui zitten links op een muurtje. In afwachting dat een vriendin aankomt, luisteren zij allebei naar muziek op de mp3-speler van Joe. Het is bijna klokslag 16.30 uur.

Adam loopt aanvankelijk op kop. Mariusz volgt, maar neemt plots de leiding. Adam stapt af op Joe, Mariusz neemt Joe's vriend Gilles voor zijn rekening. Hij duwt Gilles weg, terwijl Adam Joe aanspreekt die nog altijd op het muurtje zit. Adam krijgt versterking van Mariusz, maar Gilles komt ook terug om zijn vriend te helpen. Adam probeert Joe van de muur te trekken. Gilles wil tussenbeide komen maar wordt door Mariusz weggeduwd. Toch geeft Gilles niet op. Het handgemeen tussen Joe en zijn belagers wordt een waar gevecht.

Joe wordt van de muur getrokken. Adam en Mariusz sleuren hem achter een van een enorme zuilen in de lokettenzaal. Plots komt Mariusz opnieuw te voorschijn en slaat op de vlucht. Adam volgt. In zijn rechterhand is een puntig voorwerp te zien: het mes waarmee hij Joe Van Holsbeeck zopas heeft neergestoken. Ook Adam spurt weg.

Meteen daarna is Joe opnieuw te zien. Hij stapt naar zijn vriend Gilles. Joe probeert met zijn rechterhand het bloed te stelpen uit de steekwonde ter hoogte van zijn hart. Hij staat voor Gilles en zijgt plots neer, gedeeltelijk achter de pijler, terwijl Adam en Mariusz wegrennen. De vechtpartij heeft exact geteld 24 seconden geduurd.

Spelconsole

De moordenaars van Joe Van Holsbeeck worden geïdentificeerd dankzij de beelden van een andere bewakingscamera, in het metrostation ,,Beurs''. Mariusz draagt op die beelden nog altijd het Nike t-shirt met zwarte, horizontale streep waarmee hij in het Centraal Station is gezien.

Terwijl het metrostel wegrijdt, proberen Mariusz en Adam een plan te smeden om uit de klauwen van de politie te blijven. Adam weet dat hij zich zo snel mogelijk moet ontdoen van het mes. Hij vertelt Mariusz tijdens de rit zijn hoop dat zijn slachtoffer niet dood is, dat het allemaal nog niet zo erg is. Adam denkt dat het bloed op het mes afkomstig is van de hand van Joe, die het lemmet tijdens het handgemeen heeft beetgenomen om het gevaar af te wenden. De twee besluiten zo snel mogelijk uit elkaar te gaan.

Volgens zijn eigen moeder is bij de thuiskomst van Mariusz niets aan de jongen te merken van wat er die namiddag is gebeurd. Haar zoon heeft zich op een speelconsole gestort, in afwachting dat Adam opnieuw contact zou opnemen. Maar lang kan Mariusz het drama niet verborgen houden. Als Brusselse schooldirecteurs de beelden van de bewakingscamera's te zien krijgen, komt de gouden tip binnen die leidt tot zijn aanhouding op 24 april 2006.

Vandaag hoort Mariusz wanneer de jeugdrechter beslist wat er van hem moet worden. Adam G. verneemt dat overmorgen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees