Balta verkocht voor 600 miljoen

Balta verkocht voor 600 miljoen

Foto: © EDM

Britse investeerders tellen zeshonderd miljoen neer voor de Balta-groep uit Sint-Baafs-Vijve van de familie Balcaen, 's werelds grootste producent van tapijtjes en marktleider in Europa van grote tapijten. Balta telt 3.500 werknemers, waarvan 3.200 in België.

De overnemer is het Londense Doughty Hanson & Co, een investeringsbedrijf. De familie Balcaen houdt twintig procent van de aandelen, het management tien.

Balta werd opgericht in 1964 als familiebedrijf. De huidige eigenaar, Filip Balcaen, nam het in 1990 over van zijn vader, en verdrievoudigde sindsdien de omzet. Balcaen woont in Waregem in de schaduw van de hippodroom en is getrouwd met de dochter van een industrieel. Ze hebben drie kinderen.

Volgens het weekblad Trends is hij de discretie in persoon naar buitenuit. Hij zou vooral met zijn familie bezig zijn, en daarnaast een gerenommeerd zeiler zijn. Al jarenlang zegt hij dat de West-Vlaamse tapijtbedrijven onmogelijk alleen kunnen overleven, en partners nodig hebben. In plaats van een fusie koos hij uiteindelijk voor een Britse groep.

IVC, de in Avelgem gevestigde vinylafdeling, blijft overigens uit de overname. (BM)

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees