Spelers Zulte Waregem ondergaan uitgebreide blessurepreventieve testen

Dury voelt zijn spelers aan de tand

Dury voelt zijn spelers aan de tand

Foto: Marc Herremans

De spelers van Zulte Waregem werken vandaag een eerste training af. Coach Francky Dury weet echter vooraf al welk vlees hij in de kuip heeft. Hij liet zijn spelers de voorbije dagen, ook letterlijk, aan de tand voelen.

Bij AC Milan werd de transfer van de Franse linksachter Cissokho deze week afgeblazen omdat er een tandprobleem werd vastgesteld dat leidde tot spierblessures. Een typisch staaltje van het Milan Lab: onder leiding van de Belg Jean-Pierre Meersseman onderwerpt de club alle spelers aan blessurepreventie via verschillende complementaire methodes, waaronder osteopathie en podologische opmetingen.

Revolutionair. De spelers van Zulte Waregem ondergingen de voorbije dagen voor het tweede jaar op rij gelijkaardige testen bij het GKO in Gent, een gespecialiseerd adviescentrum voor osteopathie, podologie en topsportkinesitherapie dat ook individuele topatleten begeleidt. Die praktijk heeft inhoudelijk nauwe contacten met het Milan Lab.

Alles werd met hightech materiaal onder de loep genomen: statiek, looppatroon, drukprofiel, evenwicht van de spelers, stomatognatisch stelsel, het geheel van tanden en kaken.

'Wij gaan via professioneel osteopathisch onderzoek op zoek naar spoorproblemen, die nadien vaak andere problemen veroorzaken. We zijn functie-ingenieurs van het menselijke lichaam', zegt Frédéric Van Burm, osteopaat bij het GKO. 'Een knieprobleem kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een probleem op afstand. Dat kunnen we vaak heel snel wegnemen. Het manipuleren van gewrichten is maar een klein deel van het therapeutisch arsenaal.'

Ook mogelijk is het gebruik van podologische zolen of een doorverwijzing naar de tandarts waarmee Zulte Waregem samenwerkt.

De precieze geheimen van die behandeling wil het GKO niet op tafel gooien, de resultaten wel. 'Vorig jaar had Zulte Waregem dankzij de joint venture tussen GKO en de medische staf van Zulte Waregem nauwelijks geblesseerde spelers', zegt Van Burm. 'Feiten en cijfers van topsportlabs tonen aan dat een geblesseerde profspeler zijn club 10.000 tot 20.000 euro per week kost. Dan is blessurepreventie zoals wij hebben uitgebouwd, een uitstekende investering. Bij Zulte Waregem hebben ze dit als eerste club in België zeer goed begrepen. We delen dezelfde visie. Daardoor staan ze in België jaren voor.'

Corrigeer