Antwerpse projectontwikkelaar koopt Loretteklooster

Appartementen in kloostergebouw

MECHELEN - Nadat een eerste projectontwikkelaar zich had stukgebeten op het beschermde gebouw en een tweede ontwikkelaar niet met het geld over de brug kwam, is het vastgoedkantoor Simonis er toch in geslaagd het pand te verkopen. Het Antwerpse First Immo heeft het Loretteklooster in de Drabstraat gekocht en wil er een reeks appartementen bouwen.

Wat weinig mensen weten, is dat de beroemde Victor Scheppers, naast de broeders van Scheppers, ook een vrouwelijke orde heeft gesticht. Hun eigenlijke naam was de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw-van-Barmhartigheid, maar iedereen kent hen onder de naam De Loretten. Ze hielden zich bezig met het bijstaan van zieken en gevangenen, maar hun hoofdbezigheid was onderwijs. Naast het klooster hadden ze dan ook een schoolgebouw. Na de sluiting bleef het gebouw desolaat achter.

,,Een projectontwikkelaar had al een uitgebreide studie over het gebouw gemaakt, maar omdat het een beschermd gebouw is, rezen er enkele moeilijkheden: de gevel van het hooghuis moet bijvoorbeeld behouden blijven", zegt Tony Joossens van Simonis.

,,Een tweede ontwikkelaar wou dan het hele complex overnemen maar kwam niet met geld over de brug. Met First Immo is echter alles in orde."

Langdurige verwaarlozing

Het behouden van de gevels is geen eenvoudige opdracht, gezien het gebouw in niet al te beste staat verkeert door de langdurige verwaarlozing. ,,Of de kapel binnenin en de kloostertuin moeten blijven, moet nog worden uitgemaakt maar de diephuizen in het schoolgedeelte in ieder geval."

De ontwikkelaar kocht dan ook enkel het kloostergebouw. Een Mechelse projectontwikkelaar nam een optie op het schoolgebouw. De bedoeling is in het gebouw appartementen te plaatsen, eventueel seniorenflats. Ook willen ze de kloostertuin heraanleggen.

Omdat eerst de nodige vergunningen en documenten in orde moeten worden gebracht, kunnen de werken ten vroegste midden 2006 beginnen. Eerder bouwde First Immo de oude conservenfabriek Huyghebaert in de Katelijnestraat al om tot moderne appartementen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio