Begrotingstekort zou in 2006 oplopen tot 300miljard euro

VS-schuld groot risico voor wereldeconomie

VS-schuld groot risico voor wereldeconomie

De grootste boosdoener is de oorlog in Irak: kenners voorspellen dat het totale prijskaartje tegen 2010 kan oplopen tot 1.500 miljard euro. Foto: © REUTERS

Het begrotingstekort in de Verenigde Staten zou in het fiscale boekjaar 2006 oplopen tot meer dan 400 miljard dollar of 300 miljard euro. Dat is 60 miljard meer dan oorspronkelijk gedacht. Dat deelde het begrotingsbureau van het Witte Huis mee. ,,Als de wereld zijn geloof verliest in de dollar, kan de wereldeconomie in elkaar klappen", reageert professor Rik Coolsaet van de Universiteit Gent.

Het Witte Huis zelf steekt de schuld van het afglijden van het begrotingstekort op de orkaan Katrina en de heropbouw van het vernielde New Orleans. De regering heeft 85 miljard dollar opzij gezet om de stad her op te bouwen. Maar er is meer aan de hand. Ook de kosten van de oorlog in Irak én de belastingverlaging die president George Bush beloofd heeft, hebben een gat in de begroting geslagen.

De Republikeinse meerderheid in de Senaat wilde vorige maand al voor 39,7 miljard dollar of zowat 29 miljard euro besparingen opleggen aan armenzorg en allerlei sociale programma's. De democratische oppositie kon daar nog net een stokje voorsteken en die besparingen enkele maanden laten uitstellen. Republikeinse presidenten zoals Ronald Reagan en George Bush slaan met belastingtekorten altijd gaten in de begroting. De democratische Bill Clinton was de enige president sinds mensenheugenis die een begroting in evenwicht kon voorleggen.

In november 2006 zijn er in de Verenigde Staten tussentijdse verkiezingen. Meteen zal de democratische oppositie Bush voor de voeten werpen dat zijn belastingverlaging de begroting zal doen doodbloeden. Bush zelf gelooft heilig dat een belastingverlaging de economische groei zal bevorderen. Meer nog: de expert van het Witte Huis, Joel Kaplan, beweert dat als de regering de economische politiek aanhoudt, het begrotingstekort tegen 2009 zal gehalveerd zijn. In februari moet Bush de begroting voorleggen voor het fiscale jaar 2007, dat in de verenigde Staten begint in oktober 2006. Gevreesd wordt dat het tekort dan nog groter zal zijn.

Dollarcrisis mogelijk

Zolang de wereld zijn vertrouwen behoudt in de gezondheid van het politiek-economisch systeem van de Verenigde Staten, is er geen vuiltje aan de lucht. De Amerikaanse economie kan trouwens groeicijfers voorleggen van vier procent. ,,Als de rest van de wereld de Amerikaanse staatsobligaties blijft kopen en dat tekort blijft financieren, is er geen probleem. Wij zijn de rijke nonkels die zo 'onnozel' zijn om de Amerikanen die boven hun stand leven, geld toe te stoppen'', glimlacht professor Internationale Betrekkingen, Rik Coolsaet.

,,Een probleem wordt het wanneer wij ons gaan afvragen of ons geld daar wel veilig zit in Amerika. En als we ons geld daar gaan terug trekken. Ik vind het een veeg teken dat China vorige week aangekondigd heeft dat het zijn enorme deviezenreserve in dollars wil omzetten in andere munten. Zij vertrouwen het zaakje blijkbaar niet helemaal. Als de Europeanen, de Indiërs en de Japanners dat ook gaan doen, dan zijn de Verenigde Staten failliet. De dollar zal dan in elkaar klappen en dat zal wereldwijde economische gevolgen hebben. Mogelijk zoals na de beurskrach van Wallstreet voor de oorlog'', waarschuwt Coolsaet.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees