Pieter De Crem (CD&V) klaagt minister van Defensie en brandwondencentrum aan

,,Flahaut weet alles, maar doet niks''

,,Flahaut weet alles, maar doet niks''

In het vizier: André Flahaut. Foto: © Photo News

Ondanks herhaalde waarschuwingen over wanbeheer bij het brandwondencentrum van het leger in Neder-Over-Heembeek, gaf minister van Defensie André Flahaut (PS) geen krimp. Nu eist het Riziv ruim 8 miljoen euro terug van het centrum. Pieter De Crem (CD&V) eist een parlementaire onderzoekscommissie naar ,,de wanpraktijken''.

Op 1 oktober jongstleden stelde het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) proces-verbaal op tegen het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. In de periode van 1 juli 2003 tot 31 maart 2005 rekende het brandwondencentrum onterecht prestaties bij het Riziv aan. In totaal voor meer dan 8 miljoen euro.

Een van de redenen van die eis van het Riziv was dat het brandwondencentrum wordt geleid door luitenant-kolonel Jean Pirson. Die heeft een diploma van anesthesist, terwijl het hoofd van het centrum volgens een KB van 1990 een chirurg of specialist-interne geneeskunde met kennis van intensieve zorg moet zijn.

Minister Flahaut zegt de zaak te onderzoeken. Maar uit documenten die de redactie kon inkijken, blijkt dat hij al sinds 28 maart 2004 op de hoogte was dat Pirson niet de juiste kwalificaties had. Meer nog: Pirson liet hem dat persoonlijk weten. ,,Ik mis nog acht maanden bijkomende opleiding om mijn diploma van specialist-interne geneeskunde te krijgen'', schreef Pirson in een e-mail aan de minister. ,,Maar'', voegde hij eraan toe, ,,men heeft me verteld dat dit weinig kwaad kan.''

Luitenant-kolonel Pirson was en is gecontesteerd als hoofd van het brandwondencentrum. ,,Gepiloteerd door de politiek'', zeggen sommigen. Vier chirurgen namen al ontslag uit het centrum omdat ze het niet eens waren met zijn benoeming.

Flahaut spande ook enkele rechtszaken in tegen Pirson, maar kreeg telkens ongelijk. Logisch, vindt CD&V-defensiespecialist Pieter De Crem. ,,Hij klaagde nooit het gebrek aan diploma aan bij Pirson, terwijl hij dat verduiveld goed wist.''

Stafchef waarschuwt

Maar niet alleen de figuur van Pirson is een steen des aanstoots voor het Riziv. Het brandwondencentrum heeft niet genoeg voltijdse chirurgen om achttien bedden te verantwoorden en het rekent verpleegdagprijzen aan voor gewone verzorging én voor patiënten die helemaal niet in het brandwondencentrum verbleven.

Ook daar kan minister Flahaut niet omheen. In januari van dit jaar kreeg hij een document van de chef van de medische dienst van het leger, kolonel Alain Vilet. Die meldt daarin zwart op wit dat er problemen op til zijn voor de terugbetaling van het Riziv. Dat eist dat er per zes bedden twee voltijdse artsen beschikbaar zijn, onder wie één chirurg. Het brandwondencentrum heeft die niet.

Vilet schrijft in zijn Briefing Situation HCB-RA: ,,Op dit moment kunnen we wettelijk gezien niets tarifiëren. Maar niets tarifiëren betekent voor de buitenwereld een (tijdelijke) stopzetting van onze activiteiten.''

Flahaut reageerde daar niet op. Het Riziv op 1 oktober wel.

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees