Vraag het aan de redactie

Wat zijn mijn gouden munten waard (2)

NVT - Ons artikel 'Wat zijn mijn gouden munten waard?' in de reeks Vraag het aan de redactie heeft tal van reacties bij de lezers losgeweekt. Heel wat mensen bezitten nog oude gouden en zilveren munten waarvan ze de waarde niet kennen. Een hulpmiddel bij het opzoeken van de waarde van oude munten is de nieuwste uitgave van de Officiële catalogus der Belgische munten, bankbiljetten en euromunten.

'Banken en beursvennootschappen werken samen voor de goudtransactie. Kan die verkoop dan niet plaatsvinden in een bankfiliaal? Ik vind het weinig aantrekkelijk om met een hoop muntstukken naar Brussel te reizen', zegt een lezeres uit Testelt.

'De banken zullen uw munten aanvaarden maar deze instellingen betalen de aanbieder niet meteen uit. Soms durven de banken wel eens wachten op de voor hen meest gunstige koers', zegt Peter Eyckmans, uitgever van de Officiële catalogus der Belgische munten, bankbiljetten en euromunten.

'Het aanbieden bij gespecialiseerde kopers van oude munten is ook een zaak van vertrouwen. Zo is een gouden pond minstens 160 euro waard, ook wanneer de munt beschadigd is. 90 procent van de kopers zal de koers van de dag betalen. Maar ik raad de aanbieders aan de munten eerst goed te bekijken. Zo werden van het gouden pond een reeks buiten het Verenigd Koninkrijk geslagen in bijvoorbeeld Australië, India, Zuid-Afrika en Canada. Die munten zijn herkenbaar aan een kleine letter zoals de I voor India. Omdat het beperkte reeksen waren zijn ze nu 20 tot 100 procent meer waard dan de andere gouden ponden.'

Verschillende lezers informeren naar de waarde van zilveren munten. 'Ik heb lang geleden van mijn grootouders zilveren munten gekregen van Leopold 1 en 2, Napoleon en Louis Philippe. Waar verkoop ik die best?' vraagt Elly.

'Verkopen doe je best bij een handelaar in munten of op een veiling. Op een veiling riskeer je wel een lage prijs te krijgen, vooral voor courante munten. Handel met een betrouwbare bron zodat je de juiste waarde krijgt. Ga daarom naar gereputeerde muntenhandelaars. De prijzen van zilveren munten schommelen minder dan die van gouden exemplaren. De goudprijs is vandaag zestig keer hoger dan die van zilver, maar zeldzame zilveren munten kunnen meer waard zijn dan een gouden munt', zegt Peter Eyckmans. (jmb)

De 33ste editie van de Officiële catalogus der Belgische munten, bankbiljetten en euromunten vermeldt alle Belgische munten vanaf 1832, alle Belgische bankbiljetten vanaf 1851 en alle euromunten (ook buitenlandse) die in België een wettig betaalmiddel zijn. Auteurs Peter Eyckmans en Frans Morin. Kostprijs: 14,50 euro. Info op tel. 03/232.11.21. www.huisalbert.be

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees