De oprukkende vervrouwelijking van het mannelijke geslacht

Mannen krijgen borstjes

Mannen krijgen borstjes

In de film Junior uit 1994 geraakt Arnold Schwarzenegger zwanger na een medisch experiment.

Worden de fundamenten van het trotse mannelijke geslacht langzaam maar zeker weggevreten? In een jaar tijd is het aantal Britse mannen dat een borstverkleining liet uitvoeren zonder meer verdubbeld. ,,Steeds meer mannen krijgen borstontwikkeling", bevestigt uroloog Bo Coolsaet. ,,De oorzaak ligt bij de onvrijwillige inname van vrouwelijke hormonen in het drinkwater en hormonaal behandeld vlees."

De mannelijke helft van de bevolking wordt langs alle kanten bestookt met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Professor Coolsaet: ,,Oestrogeen is massaal aanwezig in het vlees. Zeker hormonaal behandelde kippenbillen bulken ervan. Daarnaast komt er ook heel wat oestrogeen in het drinkwater terecht via vrouwen die restanten van de anticonceptiepil uitplassen en via pesticiden. Als je dan weet dat bij mannen boven de vijftig jaar de productie van het mannelijke hormoon testosteron daalt, dan hoeft het niet te verwonderen dat steeds meer heren af te rekenen krijgen met borstgroei. Daar bestaat medicatie voor maar soms is wegzuiging van het borstvet de enige oplossing."

Borstgroei is echter niet het enige uiterlijke kenmerk van een voortschrijdende vervrouwelijking van het mannelijke geslacht. De universitaire ziekenhuizen van Leuven, Gent en Brussel gaan samen met Kind&Gezin onderzoeken waarom meer mannelijke baby's geboren worden met hypospadie. Dat is een afwijking waarbij het plasgaatje niet aan de penistop maar onderaan het geslacht zit. De artsen vermoeden dat ook daar de oorzaak moet worden gezocht in de vervuiling door pesticiden en de toegenomen aanwezigheid van oestrogeen in de natuur.

Die zou ook mee verantwoordelijk zijn voor de papperigheid van prepuberale jongetjes die opgescheept zitten met vetreserves op traditioneel vrouwelijke plekken.

Coolsaet: ,,Het is biologisch volledig fout om oestrogenen toe te dienen via voeding of drinkwater. We moeten daar met alle mogelijke middelen tegen strijden. We doen dat met steeds geraffineerdere vormen van de pil. Maar ook de producenten van pesticiden moeten onder druk gezet worden."

Versmelting van de seksen

Toch heeft de vervrouwelijking van de mannelijke soort volgens professor Coolsaet ook een dieperliggende reden waaraan niet te tornen valt. In zijn nieuwe boek De Magie van de Moederschoot , dat in het najaar klaar moet zijn, gaat hij in op de evolutie van de menselijke soort.

Coolsaet: ,,Daaruit blijkt dat de twee geslachten steeds dichter naar elkaar toegroeien. Honderdduizenden jaren geleden hadden mannetjes extreem mannelijke kenmerken en vrouwtjes extreem vrouwelijke: mannen hadden een sterk paarinstinct en veel spieren, vrouwen een uitgesproken zorginstinct en grote vetreserves. Wie die niet had, kon niet overleven of zich voortplanten. Maar door de ontwikkeling van het brein, kregen intelligentie en verbeelding een almaar belangrijkere rol. Frêle mannen die vroeger uitgestoten zouden zijn, werden nu wel geselecteerd. Vrouwen met nauwelijks merkbare borsten of vetkussentjes zijn nu heldinnen van de catwalk."

,,Ook psychisch werd de kloof tussen de geslachten steeds kleiner. Mannen mogen teder en zorgend zijn, vrouwen ook agressief en leidinggevend."

Volgens de professor leidt die evolutie ook tot steeds meer pasgeboren kinderen met kenmerken van tweeslachtigheid. ,,Jongens die eruit zien als meisjes maar geen baarmoeder hebben. Meisjes met een zwelling van de bijnier waarin het mannelijke hormoon wordt aangemaakt. Je kan soms bijsturen maar bij baby's die zowel eierstokken hebben als testikels moet de arts, in overleg met de ouders, een arbitraire keuze maken: wordt het een jongen of een meisje?"

Zal dit uiteindelijk niet leiden tot de versmelting van man en vrouw tot één sekse die zich niet meer kan voortplanten?

Coolsaet: ,,De voortplanting zal altijd mogelijk blijven zolang de vrouw een moederschoot heeft. Weliswaar is sinds de ontwikkeling van de intelligentie en de verbeelding het paarinstinct afgenomen. Seksualiteit wordt nu niet meer uitsluitend verbonden aan het bevredigen van een oerdrift maar zelfs ingepast in een liefdevolle relatie. Dat is een gunstige humane evolutie. Ook de omstandigheden van de voorplanting blijven evolueren. Wie had honderd jaar geleden kunnen vermoeden dat de bevruchting met proefbuisjes in een lab zou kunnen worden geregeld?"

Voor we allemaal androgyne wezens worden, nog gauw deze praktische tip voor mannen met vervelende borstjes: in de Wellnesskliniek helpen ze je ervan af voor een prijs vanaf 3.400 euro.

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees