Twee schoenherstellers maken schoen voor reus uit Oekraïne

,,Maat 62 voor grootste man ter wereld''

ROKSEM/ IEPER - Schoenmaker Filip Rotsaert uit Roksem (Oudenburg) en zijn collega Jef Baccarne uit Ieper vertrekken begin volgende maand samen met enkele orthopedisten naar Oekraïne. In een landelijk dorpje op 200 km ten noordwesten van Kiev zullen ze de schoenmaat opmeten van Leonid Stadnik (34). Deze grootste man ter wereld meet 2,55 meter en heeft schoenmaat 62.

Beide West-Vlaamse schoenherstellers zijn lid van de Interprovinciale Vereniging van het Schoenbedrijf (IVS). De beroepsvereniging nam samen met de vzw Schoeninfo uit Limburg het initiatief om de Oekraïner van zijn schoenproblemen te verlossen.

,,Door een storing in de hersenen is de groei van Leonid Stadnik (34) helemaal ontregeld. Zijn voeten zijn 43 cm lang, waardoor hij nergens schoenen vindt die bij hem passen. Zelfs zijn job als veearts heeft hij om die reden moeten laten schieten vermits zijn voeten voortdurend bevroren'', zegt Filip Rotsaert. ,,Stadnik is nu bij zijn moeder op een boerderij. Hij heeft geen geld om passende schoenen te laten maken. Toen de IVS mij vroeg om mee te werken, wou ik meteen mijn duit in het zakje doen. Het vormt een mooie uitdaging. Ook alle andere leden van de organiserende verenigingen mogen hun steentje bijdragen.''

,,Het is de bedoeling dat we in Vlaanderen voor de grootste man ter wereld drie paar schoenen fabriceren. Het zou gaan om sandalen en bottines en om gewone schoenen. Eén paar zal geproduceerd worden in West-Vlaanderen, de anderen in Limburg en Vlaams-Brabant. Maar voor we kunnen starten, moet eerst de schoenmaat gekend zijn'', vertelt Filip Rotsaert.

,,Na onze thuiskomst op 10 mei kan dan het echte werk beginnen. Wellicht is er per schoen 2,5 meter leder nodig en ook voor de zolen voorzien we heel wat rubber. De veters zullen zelfs drie meter lang zijn'', aldus de schoenmaker.

,,De afsluiter van onze liefdadigheidsactie is gepland tijdens de 'Week van de Schoenmakerij' in oktober. We zullen proberen Leonid Stadnik naar Vlaanderen te halen, zodat hij persoonlijk zijn nieuwe schoenen kan komen passen. Maar het zal niet eenvoudig zijn om de grootste man ter wereld zo ver te krijgen. Waar vind je een gepast vliegtuig, een hotel en een bed dat lang genoeg is?'', aldus nog schoenmaker Rotsaert.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio