Amerikaanse motard reed volgens rechter veel te snel

Vrijspraak voor landbouwerszoon na dodelijk ongeval

Vrijspraak voor landbouwerszoon na dodelijk ongeval

De klap was zeer zwaar. ssj Foto: © ssj

GALMAARDEN - Een 20-jarige landbouwerszoon is vrijgesproken voor een ongeval in Tollembeek waarbij een Amerikaanse militair het leven liet. Hoewel de jongeman een voorrangsweg overstak, oordeelde de rechter dat het slachtoffer veel te snel reed.

Bart D. is door de Halse politierechter vrijgesproken voor zijn aandeel in een dodelijk ongeval vorig jaar in Tollembeek. De landbouwerszoon wou met de tractor met aanhangwagen vanuit een veldweg de Ninoofsesteenweg oversteken.

De jongeman moest voorrang verlenen, maar hij kwam in aanrijding met twee motorrijders die van rechts kwamen. De twee militairen, gestationeerd in het Navo-kwartier Shape vlakbij Bergen, kwamen ten val. De Amerikaan Paul Rewak (50) kreeg een van de achterwielen over zijn nek en stierf ter plaatse. Zijn Tsjechische collega kwam er vanaf met lichte verwondingen.

Na het ongeval verklaarde de landbouwerszoon dat hij de motorrijders had gezien bij het oversteken, maar dat hij dacht nog tijd genoeg te hebben. Op basis van die verklaring vroeg de openbaar aanklager om de jongeman schuldig te bevinden. Zijn advocaat riep overmacht in en haalde een deskundigenverslag aan waaruit bleek dat de motorrijders 155 kilometer per uur reden. Op die plek is maar 70 per uur toegestaan.

De politierechter haalt die overdreven snelheid aan als een van de redenen om de jongeman vrij te spreken. De rechter stelde vast dat Bart D. een voorrangsweg opreed en dat hij de motorrijders had zien aankomen. Maar dat sluit volgens de rechter niet uit dat de motorrijders voor hem een onvoorzienbare hindernis vormden. De rechter verwees daarvoor naar het verslag van een expert van de verzekering van de tractorbestuurder.

'Door 85 kilometer per uur boven de toegelaten snelheid te rijden, hebben de motorrijders de tractorbestuurder in zijn normale verwachtingen verschalkt', luidt het.

Dat een onafhankelijke getuige de motorrijders nog hoorde schakelen, speelde in het voordeel van de tractorbestuurder.

De politierechter vindt ook dat dat motorrijders de aanwezigheid van een tractor hadden moeten kunnen voorzien. 'Door de agrarische omgeving, de weersomstandigheden en het seizoen moesten landbouwtractoren op die plek als een te voorziene vervoersfactor worden beschouwd.'

De omgekomen Rewak reed meer dan 30 jaar met de motor. Hij was erg begaan met veiligheid voor motorrijders en organiseerde elk jaar mee een veiligheidsdag voor de mensen van militaire basis.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio