Miljonairsroute leidt je door het Texas van Vlaanderen

Onze reporter fietst langs optrekjes allerrijksten

Filip Balcaen betrekt samen met zijn familie het kasteel van Spiere. Foto: © PATRICK HOLDERBEKE

KORTRIJK - Wie vandaag meefietst langs de miljonairsroute die de linkse partij PVDA uitstippelde, zal vooral van de natuur moeten genieten. Onze reporter ging gisteren al op zoek naar chique villa's, maar stelde vast dat de allerrijksten zich graag verstoppen. Foto's: Patrick Holderbeke

Met de miljonairsroutes vraagt de linkse partij PVDA aandacht voor de miljonairstaks. Vorige week stond het Waasland van Jan De Clerck (Beaulieu-familie) als eerste op het menu, vandaag volgt nummer twee: de regio Kortrijk, vaak omschreven als het Texas van Vlaanderen. Wij haalden onze fiets van onder het stof en gingen één dag vroeger op verkenning naar de stulpjes van de rijksten uit de regio. De tocht leidt langs het heuvelachtige landschap tussen Kortrijk en Doornik. Onze eerste halte is de woonplaats van Philippe Vlerick aan de Ronsevaalstraat in Bellegem. Een lange grintweg scheidt ons van het – ongetwijfeld – imposante gebouw, dat we zelfs met de beste wil van de wereld niet in het vizier krijgen. De toon is gezet. Wie geld met hopen heeft, woont het liefst zo discreet mogelijk. Ver weg van de onbescheiden blikken van nieuwsgierige fietsers zoals wij.

Vol verwachting rijden we door richting Doornik. Vijf kilometer verder nemen we aan het IJzeren Bareel links de Jacquetbosstraat richting Spiere-Helkijn, waar Filip Balcaen woont. Van zijn indrukwekkende kasteel vangen we wel een glimp op. Balcaen woont langs een vrij drukke weg, maar heeft daar zelf weinig last van. Om de gebouwen te bereiken, moet je ook hier over een lange oprijlaan midden in het groen.

Grote verdwijntruc

We laten het niet aan ons hart komen en genieten van de mooie streek en de zon. Aan de Beerbosstraat in Sint-Denijs, niet zo ver van Bellegem, woont Christian Dumoulin. We rijden een paar keer door de straat, maar kunnen nergens zijn huis bespeuren. Een dure stek volledig laten verdwijnen in het landschap, dat is de ware attitude van de allerrijksten.

In de Leonard Vandorpestraat in Kortrijk bevindt zich een wijk die zo als decor kan dienen in de VTM-fictiereeks De Rodenburgs. Hier woont Guy Van den Broeke. Voor het eerst kunnen we de villa van een Euromiljonair ook eens van dichtbij bekijken. In tegenstelling tot zijn collega's hanteert Van den Broeke een andere verdwijntruc: opgaan tussen de andere dure huizen. Voor onze vijfde miljonair moeten we door het centrum van Kortrijk rijden en nog een heel eind verder tot in Gullegem. Hier woont Paul Thermote naast zijn Gullegemse vestiging van heftruckbedrijf Thermote & Vanhalst. Ook deze Euromiljonair voelt allesbehalve de behoefte om zich weg te cijferen in het landschap. Hij woont – zoals fabrieksbazen in lang vervlogen tijden dat altijd deden – naast zijn bedrijf. De woning zelf is amper zichtbaar, goed weggestopt achter een met camera's beveiligde poort.

Van hieruit gaat het over Sint-Eloois-Winkel, Lendelede en Hulste richting Bavikhove waar we op zoek gaan naar het landhuis van Ivan Sabbe in het meest landelijke deel van het dorp aan de Tweede Doorsnijdstraat. Hier keren de rust en discretie van het begin van de route weer helemaal terug. We zien een lange oprijlaan met een poort en in de verte vangen we een glimp op van de gebouwen. We durven gokken dat die er duur uitzien.

Miljonairsroute per fiets zaterdag 3 juli om 9.30 uur met vertrek aan de Bellegemstraat 107 in Bellegem. Tine Van Rompuy - zus van Europees president Herman Van Rompuy - rijdt mee.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio