Verlies Hervelle grote aderlating voor Belgian Lions

Verlies Hervelle grote aderlating voor Belgian Lions

Foto: Photo News

De Rode Duivels mogen mathematisch nog een kansje hebben, de Belgian Lions waren zaterdagavond mathematisch al uitgeschakeld na hun nederlaag tegen Rusland. Drie vragen - en antwoorden - over het huidige EK.

Het ontbreken van Axel Hervelle liep uiteraard als een rode draad door de opeenvolgende nederlagen van de Belgian Lions. Hervelle is niet alleen een topspeler op het niveau van de Euroleague, hij vormt ook het hart van de Belgische ploeg. Vooral het moment (drie dagen voor het EK) waarop Hervelle uitviel was een mentale opdoffer voor het team. Al is het toch wel beangstigend welke impact Hervelle op de ploeg heeft.

Ook de afwezigheid van de geblesseerde kapitein Jef Van der Jonckheyd naast het parket was een aderlating. De unieke sfeer van ‘kameraadschap', de basis van het succes in het verleden, was minder. Met als dieptepunt de uithaal van Jonathan Tabu na zijn vervanging in de wedstrijd tegen Rusland richting bondscoach Eddy Casteels.

2. Wat moet er gebeuren?

Van de huidige selectie zijn er met Lauwers, Moors, Mbenga, Van Den Spiegel, Faison en Beghin maar liefst zes ‘dertigers' op het EK aanwezig. Op Serron Gillet en Mwema na zijn er niet veel Belgen die de volgende twee jaar misschien kunnen doorgroeien naar de nationale ploeg. Het zal toch van moeten zijn, vermits onze ‘dertigers' niet meer beter meer zullen worden. Investeren in onze Belgische jongeren is dus de boodschap.

En dat is niet eenvoudig, vermits de Ethias League, het uithangbord van het Belgische basket, een Amerikaans onderonsje is. Tomas Van Den Spiegel haalde het de voorbije dagen aan. In Rusland moeten er steeds twee Russen op het parket staan en mogen er slechts vijf buitenlanders in de kern. Een land met 145 miljoen inwoners biedt zijn jeugd inzake opleiding en in hun eerste klasse wel een etalage aan.

Het project rond de Young Belgian Lions (een assist van het duo Ledure/Casteels) en de D-League (opleidingsliga) van de Ethias League moet door Liga, AWBB en VBL verder worden uitgebouwd. Ook de reglementering inzake de in België geboren spelers in de Ethias League moet worden aangepast.

3. Hoe hoog is Europees niveau?

Op Amerika en Argentinië na vormen de Europese ploegen de top op wereldvlak. Op het EK in 1993 (de laatste keer voor dit EK dat België aanwezig was) waren de Sovjetunie en Joegoslavië nog niet helemaal gesplitst. Op het huidige EK komen maar liefst 11 van de 24 ploegen uit de voormalige Sovjetunie en Joegoslavië. De uitbreiding naar 24 landen is terecht en blijft voor het volgende EK intact.

Dat de Belgian Lions hun plaats hebben bij de beste 24 landen van Europa is op één van de meest beoefende sporten ter wereld knap. Volgend jaar kampt België met 30 landen (de top zeven van dit EK en Slovenië als organisator zijn rechtstreeks geplaatst) en in zes poules van vijf voor het EK van 2013.

Eddy Casteels en manager Jacques Ledure gaan zeker door. Maar goed, want dit EK toont dat de Lions volgend jaar enerzijds compleet moeten zijn en anderzijds hun uiterste best moeten doen om weer op de hoogste Europese scène aanwezig te zijn.

Corrigeer

Uitslagen & standen