‘België is goedkoper dan China'

Sylvania haalt lampenproductie terug naar Tienen

Sylvania haalt lampenproductie terug naar Tienen

Foto: GPB

TIENEN - We zijn het zodanig gewend dat industriële productie naar verre buitenlanden vertrekt dat we nu verrast opkijken dat lampenfabriek Sylvania in Tienen een nieuwe productielijn voor speciale verlichtingsspotjes opstart. ‘België is hiervoor voor ons goedkoper dan China', zegt Sylvania-topman Peter Dillen. ‘Het beste nieuws sinds jaren', zeggen de bonden.

De vakbonden bij Sylvania zijn zéér tevreden met de nieuwe lijn voor led-lampjes. ‘De jongste tien à vijftien jaar zagen we hier niets anders dan de ene afdankingsronde na de andere. We zijn afgeslankt van 600 personeelsleden naar 268. Dit is echt de eerste keer dat we eens goed nieuws krijgen', zegt ABVV-afgevaardigde Willy Dussart. In maart 2010 waren nog eens 180 personeelsleden hun job kwijtgespeeld. ‘Nu krijgen wij voor het eerst een nieuw product met kans op groei.'

Minder verbruik

Vandaag werken nog maar tien van de 268 personeelsleden aan de nieuwe LED-spotjes. ‘Het zou mij niet verwonderen dat binnen vijf jaar de helft van het personeel met LED bezig is', zegt Peter Dillen. LED (licht emitterende diodes) is één van dé nieuwe verlichtingstechnieken. Het grote voordeel ervan is niet alleen dat de lampen bijzonder lang meegaan. Ze verbruiken ook veel minder. De nieuwe lamp van Sylvania bij voorbeeld verbruikt 7,5 watt, maar verlicht even sterk als een van 50 watt. Ze heeft een levensduur van 25.000 uur. ‘Als je ze elke dag drie uur laat branden, gaat ze 25 jaar mee', zegt Dillen.

Goedkoop is zo'n lampje niet: de winkelprijs ervan bedraag 30 euro, waardoor vooral bedrijven zoals hotels of winkels, of meer gefortuneerde consumenten ze kopen. ‘Als een bedrijf personeel moet inzetten om lampjes te vervangen, dan kost dat ook veel geld', zegt Dillen.

‘Made in Belgium' is een kwaliteitsargument. ‘We zetten dat ook uitdrukkelijk op het doosje.' Volgens Dillen is de kwaliteit van lampen trouwens één van de grote problemen met productie in landen als China: die is vaak niet constant genoeg, waardoor tussen een lading lampjes altijd wel een paar slechte zitten. In België bestaat dat probleem niet.

Loonkost geen probleem

De loonkost is niet echt een groot probleem. ‘We hebben deze lamp zodanig ontwikkeld dat de lonen slechts vijf procent van de eindprijs uitmaken', zegt Dillen. ‘Transport vanuit China duurt vijf weken en is door de gestegen energieprijzen toch ook duurder geworden. Hier in Tienen kunnen we ook veel flexibeler inspelen op de vragen van onze klanten en de wensen van onze onderzoeksafdeling.'

Op dit ogenblik wordt de nieuwe lamp nog maar in drie varianten gemaakt, van warm licht tot eerder koud, maar allemaal op 230 volt. Deze zomer begint ook de productie op 12 volt, daarna volgt een dimbare versie, waarbij de fabriek soepel moet kunnen inspelen op de verkoopsmogelijkheden. Sylvania is met zijn Indische moederbedrijf Havells 's werelds nummer drie op de lampenmarkt na Philips en Osram.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio