Russische ploeg was op weg voor openingswedstrijd competitie

Voltallig ijshockeyteam sterft bij vliegtuigcrash

Het vliegtuig stortte neer in een bedding van de Wolga. AP

Bij een dramatisch vliegtuigongeval in Rusland zijn gisteren 43 mensen om het leven gekomen. Het voltallige ijshockeyteam van Yaroslavl, in het westen van het land, verloor het leven. Het vliegtuig was nog maar net opgestegen toen het crashte in de rivierbedding van de Wolga. Twee inzittenden overleefden de ramp.

Bij zonnig weer steeg het vliegtuig van het type Yak-42 op in de stad Yaroslavl, zo'n 250 kilometer ten noordoosten van Moskou. Aan boord het volledige ijshockeyteam Lokomotiv Yaroslavl, een team dat bij de top hoort in Rusland. Het vliegtuig zette koers naar de Wit-Russische hoofdstad Minsk, waar de ploeg het vandaag zou opnemen tegen Dinamo Minsk in de openingswedstrijd van het seizoen voor de Kontinental Hockey League.

Het vliegtuig had amper enkele kilometers gevlogen, toen het neerstortte in de bedding van de Wolga. ‘Het toestel vloog wankel. Er was duidelijk iets mis', zei getuige Irina Prakhova. ‘Ik zag reddingswerkers lichamen aan wal brengen, sommigen nog in hun stoel met gordel om.'

Het Russische ministerie meldde dat er 45 personen aanwezig waren in het vliegtuig, waaronder 37 passagiers en acht crewleden. Twee inzittenden kwamen levend uit de crash: een Russische hockeyspeler en een bemanningslid.

‘Dit is de donkerste dag in de geschiedenis van het ijshockey', zei René Fasel, voorzitter van de internationale ijshockeyfederatie. ‘Dit is niet alleen een Russische ramp, maar een tragedie voor het ijshockey wereldwijd.'

Honderden rouwende fans verzamelden zich bij het stadion van Lokomotiv Yaroslavl om hun medeleven te betuigen.

Slechte reputatie

De luchtvaart in Rusland heeft een slechte reputatie wat betreft veiligheid. Dat is volgens experts te wijten aan de ouderdom van de toestellen en een zwakke veiligheidscontrole. President Medvedev, die van plan is om de plaats van de ramp te bezoeken, kondigde aan dat verouderde vliegtuigen uit roulatie genomen zullen worden.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S