Ex-juf schuldig aan pesterijen en milieu-inbreuken

'Schrik van Kluisbergen' moet gedrag beteren

'Schrik van Kluisbergen' moet gedrag beteren

V.D.A. moet de ketting meteen verwijderen.pdv Foto: © pdv

KWAREMONT - De strafrechter heeft Gabrielle V.D.A. (65) veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en boetes van 1.375 en 550 euro. De gepensioneerde lerares maakte zich schuldig aan milieu-inbreuken en allerlei pesterijen.

De schrik van Kluisbergen, zo werd de gepensioneerde kleuterjuf Gabrielle V.D.A in de rechtbank door haar tegenstanders omschreven. De vrouw moest zich verantwoorden voor strafbare feiten die hoofdzakelijk in 2010 werden vastgesteld: sluikstorten, bestrijden van onkruid met herbicide, uiten van doodsbedreigingen met een vuurwapen, verboden wapenbezit, diefstal van gehakselde takken en steenslag, doorzagen van dwarsliggers van een brug over een beek, vernieling van bewegwijzering van de Beiaardwandelroute, smaad en het afsluiten van een openbare buurtweg.

Aanleiding voor de hele heisa is de buurtweg 64 die door het bosje van Gabrielle V.D.A in de Fonteinstraat in Kwaremont loopt. Deze buurtweg, die ze met een ketting heeft afgesloten, maakt deel uit van de Beiaardwandelroute.

Quads

'Ik heb helemaal niets tegen wandelaars, maar ik kan het wel niet verdragen dat ook terreinwagens, tractoren en quads door mijn bos rijden. Die horen daar helemaal niet thuis', zegt de vrouw, die het vooral met medewerkers van Natuurpunt aan de stok had. Maar volgens het openbaar ministerie worden ook buren en wandelaars verontrust.

'Ze verzet zich met hand en tand tegen iedereen die over haar eigendom loopt', merkte openbaar aanklager Frederik Vermeersch op. Zo zou de ex-juf al met een geweer hebben gezwaaid en met een riek naar paarden hebben gestoken die een koets trokken. Volgens Toerisme Oost-Vlaanderen was er ook sprake van sabotage van bewegwijzering van het wandelnetwerk. 'Zes palen en vierentwintig bordjes zijn verwijderd.'

'Te belachelijk voor woorden', zo doet Gabrielle V.D.A. de resem klachten af. 'Maar als de rechter wil dat ik de ketting verwijder, dan zal ik dat ook doen.'

De rechter besliste nu inderdaad dat de doorgang niet langer belemmerd mag worden. De vrouw moet zich voorts aan een aantal voorwaarden onderwerpen zoals een cursus impulscontrole volgen en voortaan van goed gedrag zijn. Tenslotte moet ze schadevergoedingen betalen, variërend van 100 tot 300euro, aan de gemeente Kluisbergen en Toerisme Oost-Vlaanderen.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio