Belgian Lions moeten vandaag (om14.30u) winnen van Bulgarije

Pijnlijk, dat was de opener van de Belgian Lions op het EK in Litouwen. De eerste partij tegen Georgië ging België met de billen bloot (59-81) en de Lions acteerden dan ook als welpjes. Vandaag is het versus Bulgarije al een beetje ‘do or die'.

Achttien jaar wachten op een wedstrijd op een EK en dan brengen de Belgian Lions zo een slappe prestatie. De eindcijfers (59-81) zeggen bijna alles. Een gebrek aan creativiteit, geen power in de rebound en vooral een zwakke defense. Dat was wat de Lions in hun eerste wedstrijd in Klaipeda op het parket lieten ‘bewonderen'. Dat Axel Hervelle zou gemist worden, was duidelijk. Maar dat de impact zo groot zou zijn, is beangstigend.

Vandaag (14.30uur) moet de tweede partij tegen Bulgarije absoluut worden gewonnen. Bij een nieuwe nederlaag blijft er nog een theoretische kans op kwalificatie voor de tweede ronde over. Als de Belgen tegen Bulgarije een nieuwe opdoffer incasseren, stort het mentale front zo goed als zeker in.

Van de succesformule van de jongste jaren –karakter, snelheid en een strakke defense– was in de openingsmatch tegen Georgië niets te bespeuren. Enkele traditionele sterkhouders waren bovendien niet op de afspraak. Sam Van Rossom was nooit in de match, Marcus Faison was onbestaande en Jonathan Tabu (enkel) lijkt niet volledig fit. ‘Wij kenden een echte offday', gaf Van Rossom toe. ‘Vanaf de eerste seconde liepen we achter de feiten aan. Of we te nerveus waren? Ikzelf alvast niet. Dit is balen. De openingspartij op een EK is zo belangrijk. Win je die, dan open je de deur van de tweede ronde. We staan tegen Bulgarije met de rug tegen de muur.'

Zowaar Didier Mbenga, vorige week uit de selectie gezet maar na de blessure van Hervelle weer opgevist, was met Beghin zowat het enige lichtpuntje. Werk aan de winkel dus voor bondscoach Eddy Casteels.Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES

Uitslagen & standen